Humán Erőforrás Optimalizálás

A munkavállaló nem hülye, beszéljenek vele őszintén!

2018. február 12. - Dr. Tomka Barnabás

Alig pár hét telt el az újévből, de máris kezd megváltozni, de legalább is észszerűbbé válni a munkaerőhiánnyal és következményeivel foglalkozó hírek, írások tartalma és hangneme. Ugyan még nem ez az általános, de mégis úgy tűnik, hogy a korábbiakkal ellentétben már nem olyan sűrű a rózsaszín köd és kezd alábbhagyni a – ha nem is alaptalan, de mindenképpen átmeneti – hurráoptimizmus. Míg az év végén és év elején a gazdasági elemzők és érdekképviseleti vezetők azt találgatták, hogy idén mekkora mértékű béremelések várhatók, addig néhány héttel később már teljesen más hangvételű és tartalmú jövendöléseket is olvashatunk 2019-re vonatkozóan. Ideje volt már, hogy a munkaerőhiány rövid- és hosszútávú következményeit elemző és értékelő írások összetettebb, és ezáltal mindenképpen hitelesebb jövőképet vázoljanak fel a várható változások tekintetében.

Mind a munkáltatókat, mind pedig a munkavállalókat számos szempontból érinti maga a munkaerőhiány, illetve annak következményei. Ezek közül is kiemelkedően fontos, és talán a legnagyobb érdeklődésre számot tevő, a munkavállalók átlagbérének alakulása. Ez érthető is, hiszen az átlagbérek alakulása mindkét felet egyaránt érinti: azt is, aki kapja, és azt is, aki adja. És mivel bére, jövedelme, rendszeres bevételi forrása mindenkinek van, aki dolgozik, a téma is érint mindenkit. Éppen emiatt komoly felelősség terheli mindazokat, akik a témával kapcsolatban valamit állítanak, véleményt mondanak, értékelnek, elemeznek, vagy éppen következtetést vonnak le.

Tavaly év végén, illetve ez év elején elképesztő szájkarate verseny zajlott le a 2019-re várható béremelések tekintetében. A megszólalók tizedes pontossággal igyekeztek meghatározni a várható emelések mértékét, illetve hasonlították össze ezeket a számokat a 2018-as adatokkal. Ebben a számháborúban általában a különféle érdekképviseletek és szakszervezetek vezetői hallatják leginkább a hangjukat. A témával kapcsolatosan szinte naponta kérdezik meg őket, vagy szólalnak meg maguktól. Pozíciójuk és a mögöttük lévő szervezetek miatt véleményük és álláspontjuk szinte valamiféle felsőbb kinyilatkoztatásnak minősül, és mint járvány terjed szét a médiában. Ezeknek a szervezeteknek és vezetőiknek kivételes helyzetük és megnyilatkozási lehetőségeik miatt kiemelkedő a felelősségük megszólalásaik tekintetében.

Éppen ezért felelőtlen, amit tesznek. Valóban beszélni kell a béremelések mértékéről, csakhogy nem kizárólag és nem önálló jelenségként. Néha már úgy tűnik, hogy hülyének nézik a munkavállalókat, de legalább is egy idősek otthonában tengődő nagymamának vagy nagypapának tekintik őket, akinek csak a jó híreket mondja el a család, a rosszakat viszont elhallgatja, mert kímélni kell a nagyikát. Valami ilyesmi zajlik jelenleg a munkaerőhiány és a béremelések viszonya kapcsán. Mert mit is hallunk? A munkaerőhiány miatt folyamatosan emelkednek az átlagbérek, egyes cégeknél tavaly több alkalommal is volt béremelés. És igaz ugyan, hogy a tavalyinál kisebb mértékben, de 2018-ban is 10% körüli átlagbérnövekedések várhatók. Ezt hallja és olvassa mindenhol a munkavállaló, és boldog. Boldog, hogy végre anyagilag is kezdik elismerni a munkáját. Fel sem merül benne, hogy mélyebben is elgondolkozzon ezeken a béremeléseken, hiszen ezektől a meghatározó véleményformálóktól nem hall mást a médiában.

Pedig van más, amit igen nagy felelőtlenség elhallgatni. Például azt, hogy a munkaerőhiány és az arra reagáló béremelések, nem egyedi, önmagukban kezelendő és értékelendő jelenségek. Továbbá, hogy ezek az események gazdasági folyamatok részei, olyan, ciklikusan ismétlődő folyamatoké, amilyenek nem először zajlanak le a világgazdaság történetében. Éppen ezért kiszámítható folyamatok, amelyek értelmezhetők és magyarázhatók. Ha pedig ezek a vezetők nem tudják, hogy ennél többről van szó, akkor tájékozódjanak, és azután szólaljanak meg. De szólaljanak meg mindenképpen, mert ezeknek a magyarázatoknak és értelmezéseknek a munkavállalókhoz is el kell jutniuk, hogy saját helyzetüket és az őket érintő eseményeket megértsék és maguk is értelmezhessék.

Furcsa játéka az életnek, de valójában csak puszta gazdasági törvényszerűség, hogy ugyanaz a hipermarket-lánc, amelyik tavaly rekord mértékű béremelést adott munkavállalóinak, az pár hete éppen leépítések lehetőségének bejelentésével került be a hírekbe. Érdeklődve figyeltem, hogy vajon megszólalnak-e azok az érdekképviseleti vezetők és gazdasági vezetők, akiknek a hangját a béremelések kapcsán oly sokszor lehetett hallani. De nem, nagy a csend. Az igaz, hogy a leépítés, mint jelenség elemzése és értékelése nem egy hálás feladat, és nem hoz akkora népszerűséget, mint a béremelések nagyságrendjének tippelgetése, de mégis elvárható lenne a megnyilvánulás.

Ebben a konkrét esetben legalább annak a folyamatnak a bemutatása és értelmezése, hogy az egyre magasabb bérek forrását egy vállalatnak ki kell gazdálkodnia, amit – mint jelen esetben is – a működés átszervezésével, hatékonyabbá tételével igyekeznek elérni. Hogy ez egyben leépítéssel is járhat? Bizony lehetséges. De ezt el kell magyarázni, a munkavállalónak is, akinek tudnia és értenie kell ezeket a folyamatokat. És mivel a munkavállaló nem hülye, beszéljenek vele őszintén. Már csak azért is ideje lenne az őszinte beszédnek, mert a közeljövőben várhatóan – a munkaerőhiánnyal összefüggésben – történnek majd még olyan események, amelyek magyarázatra és értelmezésre szorulnak.

Kapcsolódó cikkek:

2019-ben már nem lesz béremelés!

Az elbocsátások és felmondások éve lehet 2018?

Érdekképviseletből elégtelen

humaneroforrasoptimalizalas.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://humaneroforrasoptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr9813656340

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ki lehet munkavállaló? 2018.07.30. 13:01:26

A Munka Törvénykönyve (Mt.)a jogszabály elején határozza meg, hogy kik lehetnek a munkaviszony alanyai, és ezt is, hogy ki lehet munkavállaló. A jogszabály elsőként azt deklarálja, hogy kik a munkaviszony alanyai. A munkaviszony alanyai a munkáltató és…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bambano 2018.02.13. 12:50:01

el vagy tévedve egy évvel, most 2018 van, nem 2019.

agarik 2018.02.13. 13:23:28

Most mit mondjanak?
Megmondták hogy kell a béremelés ÉS PLUSZ MUNKAERŐ FELVÉTELE.

Ami viszont történik az NEM GAZDASÁGI SZÜKSÉGSZERŰSÉG, hanem a munkavállaló további kizsákmányolása.
Azt látjuk hogy az ÁTLAGBÉREK meredeken emelkednek. Viszont a munkavállalói bérek továbbra is a létminimum alatt maradtak. Mi okozhatta a SZÁZEZRES MÉRTÉKŰ EMELKEDÉST a számokban? Hát hogy a főnök megint emelte a saját, már így is milliós nagyságrendű fizetését!

Plusz a bértárgyalások megint visszasüllyednek oda, ahonnan indultak: a vállalhatatlan helyzetbe. Mert a fizetés még mindig nem elég a megélhetésre, ellenben kirúgdossák a munkaerőt, MIKÖZBEN TOVÁBB PANASZKODNAK A MUNKAERŐHIÁNYRA. Természetesen a mukanélküliségi ráta marad ahol volt: 40%-on.

Mit mondjon a nyavajás szervezet? Hogy amit beharangozott NEM TÖRTÉNIK MEG? Mert nem történik meg.
Hülye blogger.

Dream_walker 2018.02.13. 13:36:39

NINCS olyan, hogy munkaerőhiány. Falusi Józsi bácsi sem panaszkodik, hogy náluk a tanyán ferrari-hiány van. Mert nincs hiány, amint letenné a pénzt, ott lenne a portán a ferrari.
Ugyanez a helyzet a munkaerőhiánnyal is. Sz.r bérért nincs melós, jó bérért meg van. Akkor hol is van a történetben a hiba?

werinter 2018.02.13. 13:59:33

"bérek forrását egy vállalatnak ki kell gazdálkodnia" Azért ez a cikkben is említett hipermarket-lánc, mondjuk ki a Tesco az egyik legmocskosabb, és undorítóbb cég jelenleg az országban. Alapból irgalmatlan mértékben alulfizette a dolgozóit, most odadobott egy kis "koncnak" való szánalmas emelést, majd ezzel hencegett, utána leépítést jelent be és még sajnáljuk is szegény céget, hogy miből fogja ezt kigazdálkodni. Hát elmennek a büdös pi****ba! Meg azok is akik védik, meg ilyeneket leírnak! Az összes külföldi multi a többszörösét ki tudná fizetni a jelenlegi béreknek, csak egyszerűen szarnak rá. Egyébként jogosan, mivel így is ki van nyalva seggük, a kormány által. A hazai cégeknek meg esélyük sincs megerősödni, mivel ezek az agyontámogatott külföldi cégek, egyszerűen bedarálják őket.
Munkaerő hiány valóban nincs, hanem inkább normális munkáltató van kevés!

werinter 2018.02.13. 14:18:15

@agarik: Valóban az átlagbér semmit sem jelent, ahogy egy korábbi Indexes cikkben is bennevolt, ha Mészáros Lőrincnek van 100 milliár ft-ja, nekem 0 akkor az átlag 50 milliárd. De ettől én nekem még semmim sincs. Ugyanez a helyzet megint, nőnek az átlagbérek, úgy, hogy akik alapból jól keresetek, vagy legalábbis elfogadhatóbb bért kaptak, azoknak tovább nőt a keresete, míg az amúgy is minimális pénzből élőké nem változott.

fifibá55 2018.02.13. 14:30:21

Valamikor a múlt évben kezdett elterjedni, hogy a magyar munkavállalók sokkal többet érdemelnek. Azok meg elhitték.

agarik 2018.02.13. 22:10:57

@fifibá55: Érdemelni érdemelnek. Csak nem adnak nekik.
Viszont ha nincs pénz, nincs melós sem.
Persze arra itt van orbánia megoldása: a rabszolgakereskedelem (közmunkások).
süti beállítások módosítása