Humán Erőforrás Optimalizálás

Fogy a gőz, de gőzünk sincs hogyan tovább?!

A Financial Times elemzésének margójára

2018. szeptember 04. - Dr. Tomka Barnabás

fotolia_131307757_m.jpg

A Financial Times-ban „Közép Európa: fogy a gőz” címmel augusztus 27-én megjelent elemzés Lengyelországra fókuszálva mutatja be a térség gazdaságaira nehezedő munkaerőhiány okozta kihívásokat, valamint az azokat enyhítendő már megtett, illetve megtehető intézkedéseket. Megállapításai Magyarország vonatkozásában objektívek, különösebb újdonsággal nem szolgálnak: a gazdaság növekszik, a V4 országokon belül a magyar bérek emelkedtek a legnagyobb mértékben, valamint további beruházások folynak (Daimler, BMW). A cikk szerint a munkaerőhiány okozta problémák ugyanakkor a magyar gazdaságot sem kímélik. Eurostat adatokra hivatkozva állítja, hogy a magyar iparvállalatok 86,6%-ának termelését a munkaerőhiány korlátozni fogja a harmadik negyedévben.

Elgondolkodtató jövőkép. Bár hasonló prognózisok a munkaerőhiány termelésre gyakorolt negatív hatásairól az idei évben már folyamatosan jelennek meg a hazai sajtóban is. És bár a cikk „csak” a termelői ágazatot említi, hozzátehetjük, hogy a szolgáltató szektorban már ennél is nagyobb a baj, hiszen ott a munkaerőhiány már tényleges működésbeli fennakadásokat eredményez. A Financial Times írása megemlíti mind Lengyelország, mind pedig Magyarország tekintetében, hogy milyen megoldási kísérleteket tettek eddig a munkaerőhiány leküzdésére, majd pedig előrevetíti, hogy hosszabb távon mi lehet a régió további növekedésének a kulcsa. A recept nem új és nem ismeretlen: további technológiai és innovációs befektetések, magasabb bérek és kifinomultabb oktatási rendszer. Arra tehát, hogy a régió gazdaságai merre keressék jövőbeni fejlődésük útját, van elképzelés.

Csakhogy ez biztosan nem oldja meg a munkaerőhiány akkut, mindennapjainkban jelentkező égető problémáját Igaz, a Financial Times-nak ez nem is feladata. A cikk nem is ezért keltette fel érdeklődésemet. Sokkal inkább arra voltam kíváncsi, hogy egy mértékadó külföldi lap elemzése milyen visszhangot és reakciókat vált ki az érintett országban. Bő egy héttel az elemzés megjelenése után kijelenthető: leginkább semmilyet. Azon túl, hogy számos portál említi és átvette az abban foglaltakat, úgy tűnik, senki nem érez Magyarországon késztetést, hogy érdemben reagáljon, esetleg folytassa a megkezdett gondolatmenetet. Persze nem azokra az unalomig ismételt panelekre gondolok, amelyek sorminta szerűen követik egymást év eleje óta a sajtóban: kesergés és sopánkodás a munkaerőhiány okozta problémák miatt, ugyanakkor ujjongás a folyamatos béremelések láttán, ami egyidejűleg aggodalommal vegyül az általa gerjesztett fluktuáció és egyre több helyen jelentkező bérfeszültségek miatt. Az érdemi reakciók és elképezések elmaradása azt a látszatot keltheti, hogy valóban fogy a gőz, de gőzünk sincs, hogy hogyan tovább.

A munkaerőhiányt napjainkban teljes mértékben mennyiségi kérdésként kezeljük, miközben nem, vagy legalábbis csak másodsorban az. Elsősorban ugyanis hatékonysági kérdés, hiszen egy vállalatnál – legyen szó akár gyártói tevékenységről, akár szolgáltatásról – sosem egy konkrét ember hiányzik, hanem az az emberi (humán) kapacitás, amit az adott feladat ellátása igényel. Ahhoz viszonyt, hogy egyértelműen kijelenthető legyen a kapacitáshiány, azt objektíven kell tudni megállapítani, amihez pedig mérni kell. Sajnálatos módon a Financial Times cikkéből és az Eurostat hivatkozott adatából az nem derül ki, hogy annak a bizonyos 86,6%-nyi magyar vállalatnak hány százaléka alapozta jövőbeni termelésére vonatkozó prognózisát valamilyen objektív hatékonysági mérési módszerre. Az természetesen nem vonható kétségbe, hogy ezek a vállalatok mind küzdenek a munkaerőhiánnyal, az viszont már kérdésként feltehető, hogy rendelkeznek-e adatokkal humán erőforrásuk kapacitásának kihasználtságáról. Mert ha esetleg nem rendelkeznek ilyennel, akkor lehet, hogy korai volt farkast kiáltani.

humaneroforrasoptimalizalas.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://humaneroforrasoptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr2614221709

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VT Man 2018.09.05. 13:09:40

Vicces, hogy kozben meg folyamatosan megy az "egesz orszag Orban es a foldesurai 47 ezres ehberes kozmunkasa".

Ha tenyleg van munkahely, akkor miert van 200 ezer kozmunkas?

Ellenzéki Tüntető 2018.09.05. 13:21:39

A fenti financial times cikkben van ez a grafikon is:

www.ft.com/__origami/service/image/v2/images/raw/http%3A%2F%2Fcom.ft.imagepublish.upp-prod-us.s3.amazonaws.com%2F1108546c-a78a-11e8-8ecf-a7ae1beff35b?source=next&fit=scale-down&quality=highest&width=700

Érdekes módon nem ez van kiemelve, hanem a "jaj mosmá mingyá vége"

Vicces ez a hírfolyam:
- nincs is fejlődés Magyarországon
- nincs is fejlődés Magyarországon
- nincs is fejlődés Magyarországon
- nincs is fejlődés Magyarországon
- mindjárt vége a fejlődésnek Magyarországon

Berelhetoreklamfelulet 2018.09.05. 13:33:44

@VT Man:
Azért, mert azok az emberek alkalmatlanok a normális munkára, csak ugye ezt a média szereti elhallgatni, és áldozatokként beállítani őket.

RHalacska 2018.09.05. 13:43:25

@Berelhetoreklamfelulet: igen, plusz nem akar dolgozni, csak a fizetésért bejönni.

s 2018.09.05. 13:48:35

@VT Man: Bazdmeg, te semmit nem értesz, mert segghülye vagy. Van munkahely. Oda viszont az a 200 ezer képzetlen csikkszedő rajmund nem lesz jó.

A posztban ez így volt megfogalmazva:
"A munkaerőhiányt napjainkban teljes mértékben mennyiségi kérdésként kezeljük, miközben nem, vagy legalábbis csak másodsorban az."

Tehát a képzett ember hiányzik, akinek a tevékenysége révén akár a munkaerő igény is csökkenhetne (fejlesztések, hatékonyság növelés, automatizálás, stb.)

"sosem egy konkrét ember hiányzik, hanem az az emberi (humán) kapacitás, amit az adott feladat ellátása igényel"
Ez a lényeg.

s 2018.09.05. 14:47:11

@maxval balcán bircaman: TE FASZ! Remélem te és személy szerint maga orbán is beledöglik ebbe a kibaszott szarba, amit idebaszott. Rohadjatok meg mind, ti orbán faszát szopkodó gecifaló bérseggnyalók.

Ellenzéki Tüntető 2018.09.05. 15:27:00

@s:
GDP:
index.hu/gazdasag/2018/09/05/gdp_ksh_novekedes/

Bérek:
www.ft.com/__origami/service/image/v2/images/raw/http%3A%2F%2Fcom.ft.imagepublish.upp-prod-us.s3.amazonaws.com%2F1108546c-a78a-11e8-8ecf-a7ae1beff35b?source=next&fit=scale-down&quality=highest&width=700

Jah, brutális összeomlás, mindjárt, de tényleg mingyá' itt az összeomlás, már csak napok kérdése, felment az EU, vagy fellázadnak, vagy jön az államcsőd, de már tényleg mingyá!!!

Nem uncsi még?

Brix 2018.09.05. 16:18:43

@s: Jól látod a helyzetet. Egy év alatt 6-7%- al èrtèkelődött le a forint az euróhoz kèpest, ez a " titkok nyitja " Az euróban számított GDP-t ès az euróban számított nettó bèreket kellene nèzni, hogy reális kèpet kapjunk a felzárkózásunkról...Valójában nèpátverès megy. A kuna, a cseh korona , de mèg a zlotyi is jobban teljesített az elmúlt időszakban, mivel ezekben az országokban kisebb jegybankok infláció tűrèse, pl Csehországban 2% , így a kamatok is kicsit feljebb mentek, a reális világgazdasági pènzpiaci viszonyokhoz alkalmazkodva....Nálunk sunyi politika folyik: implicit infáció generálás- a jegybank tűri a 3% feletti inlációt is és a gyenge forintot...A nagyobb infláció ès a gyenge forint adja a szép számokat, ez titok...Közben a kisember meg azt látja , hogy minden hèten emelkedik a benzin ára, ès az alap- èlelmiszerek egyre drágábban elèrhetők. Amíg a kormány ès jegybank a rossz pènz politkáját folytatja a büdös èletben nem zárkózunk fel , mèg a lengyel vagy cseh bèrekhez sem, nemhogy nyugathoz....

Ellenzéki Tüntető 2018.09.05. 17:57:21

Ez zseniális, mikor még azt is megmagyarázzátok, hogy a brutálisan emelkedő bérek valójában rosszak, és nyilván az hogy 10-20%-ot verünk rá a környező országokra, az nyilván azért van mert 5%-ot gyengült a forint.

"Közben a kisember meg azt látja , hogy minden hèten emelkedik a benzin ára, ès az alap- èlelmiszerek egyre drágábban elèrhetők. "

Érthetetlen, hogy akkor a kisember miért nem váltja le a kormányt, miért nyerne most is a fidesz háromnegyeddel.

Brix 2018.09.05. 18:22:58

@Ellenzéki Tüntető: Azèrt, mert az emberek többsège hozzád hasonlóan tájèkozatlan, ès elhiszi a kormánypropagandát. Másrèszt, a pártok egyenlő versenyèn ès váltógazdálkodásán alapuló , plurális demokratkus rendszernek vège. Ha nem èszlelted volna, egypárti autoriter rendszer van, látszatdemokrácia, ahol az ellenzèknek nem osztanak lapot, hiába van választás...A lènyeg: ilyen mèrtèkű egypárti túlhatalom már kóros, kialakulása meg egy súlyosan beteg lelkű társadalmat jelez. Vajon Nyugat- Európában el tudnánk ilyet kèzelni? Ugye, hogy nem!

CoolKoon 2018.09.05. 18:30:28

@maxval balcán bircaman: Ja. Hosszú, fáradságos munkával csak eljutunk egy szép napon Észak-Korea szintjére...

CoolKoon 2018.09.05. 18:33:50

@Ellenzéki Tüntető: Az a grafikon konkrétan egy vicc. Az, hogy Mo-n nőnek százalékban a legjobban a bérek, egyáltalán semmit nem mond arról, hogy melyik ország bérszintje gyarapodik a legjobban valamilyen kemény valutában (pl. euróban).

kvadrillio 2018.09.05. 20:32:15

országimázs-építés orbán-kormány módra.....

Amerikai viccoldalon röhögnek egy magyar kórházon. a Kútvölgyin...
Szabó Dániel, 2018. szeptember 5. szerda, 19:53

"Ez nem Csernobil, hanem egy jelenleg is működő kórház Magyarországon" - ez a felirat azon a képen, amely mémként terjed a 9gag nevezetű amerikai viccoldalon. A fotón a budapesti Kútvölgyi Klinikai Tömb épülete látható. A viccoldalon 12 384 pontot adtak arra, hogy vicces a kép, valamint közel 1000 kommentben foglalkoznak az állapotokkal.

Nemcsak az amerikai oldalon terjed a mém: magyar orvosok közül is sokan megosztották a Facebookon.

Az ingatlan idén év eleje óta áll külső vakolat, vagy bármi nemmű borítás miatt, mert a kivitelező egy jogvita miatt félbehagyta a munkát. Az egyetem még 2016-ban nyert 4 és fél milliárd forintos támogatást kilenc épület, köztük az egykori pártelit kórházának energetikai korszerűsítésére. Az átadási határidő február 28. lett volna, azóta semmilyen munkálat nem zajlik az épületen.
kórház
egészségügy
semmelweis egyetem
felújítás
csernobil

A SZOCIALIZMUSBAN LEGALÁBB AZ ÁLLAGMEGÓVÁSRA ÜGYELTEK......MOST CSAK A STADIONÉPÍTÉSRE !

kvadrillio 2018.09.05. 20:36:33

Just a hospital in Hungary

12,722 points · 1,012 comments

UP
DOWN

Facebook
Pinterest

More

Next Post
Just a hospital in Hungary

Share on Facebook
Share on Pinterest

Report
1016 Comments

Hot
Fresh

Post reaction
Post image

1000
Post

pipiskin 2062 points · 13h
We have tons of place in russia that looks like chernobyl but is still operating. Western people just don't realize how lucky they are to win the birth lottery and don't appreciate the luxury they live in..
Reply
View 191 replies

chaos_is_strong 519 points · 13h
Bruh. There are like walls!! What more do you want in a hospital?
Doctors and nurses? You greedy capitalist pig!
Reply
View 17 replies

perfekx 106 points · 13h
Imagine you are there in the night, and the silent hill music is starting to play.
Reply
View 2 replies

etodemerzel5 475 points · 13h
Reply
View 11 replies

malacpower23 291 points · 10h
This is "Hospital Kútvögy" in Budapest.
The restoration of the hospital had started, and the building contractor removed the covering plasters of the wall. After that the building contractor bankrupted, and the renovation stopped at this point. (that you see in the post).
Now the hospital is looking for an another contractor who continues the renovation.
At the pics below, you see the original status, before the renowation started.

Hungary is not as fucked up, as you think :D
Reply
View 54 replies

bloodyfangs13

s 2018.09.05. 22:07:34

@Ellenzéki Tüntető: "Érthetetlen, hogy akkor a kisember miért nem váltja le a kormányt, miért nyerne most is a fidesz háromnegyeddel. "

Kibaszottul recskabajnok geciszopó anyabaszó buzeráns faszevő módon érthető, te seggfej baromarc. Mert az emberek 90%-a olyan seggagyú, mint te. Tehát a fidesznek elvileg 90%-kal illene nyernie. Az, hogy mégsem így történik, az egy kisebbfajta csoda, aminek ezúttal nem járunk utána, mert annyira azért a kutya bánatos faszát sem foglalkoztatja ez a kérdés.
Mindenesetre a szavazóhelyiségbe való belépés előtt érdemes volna mindenkivel megfújatni a szondát. Nem azt, ami csak az alkoholos befolyásoltságot képes kimutatni, hanem egy olyat, ami érzékeny a különböző szerves oldószerekre és szintetikus hígítóra is. Természetesen ez sem elegendő, mert amennyiben valaki hetekig a királyi tv-ből jövő hazugságáradatot nézte a jelentőségteljes nap előtt, az olyan mértékű maradandó neurológiai károsodást szenvedett el, hogy a megrohadt agya még disznótápnak sem volna alkalmas.

HOGY BASZNÁTOK SZÁJBA NEKIFUTÁSBÓL A BUZERÁNS KURVA ROHADT FOGATLAN SZIFILISZES ANYÁTOKAT ÚGY, HOGY MÉG A SZEMÉBŐL IS A GECI SPRICCEL KIFELÉ.
süti beállítások módosítása