Humán Erőforrás Optimalizálás

Magyar gazdasági csoda: kevesebb elvárás, magasabb fizetés

2017. december 18. - Dr. Tomka Barnabás

fotolia_164501935_m.jpg

Számos megközelítésben foglalkoztunk már napjaink általános munkaerőhiányának a munkavállalókra, valamint a munkáltatókra gyakorolt negatív és pozitív hatásaival. Összességében kijelenthető, hogy – még ha csak átmenetileg is, de – a munkavállalók általában nyertesei a mostanra kialakult helyzetnek. A bérek folyamatos növekedésével egyidejűleg a foglalkoztatottak köre is láthatóan bővül, mind a fiatalabb, pályakezdő, mind pedig az idősebb, nyugdíjközeli korosztályok irányába. Mindemellett azok a munkavállalók is munkalehetőséget kapnak, akik valamilyen tudás-, képesség- vagy tapasztalatbeli hiány miatt korábban – akár huzamosabb ideig is – kiszorultak a foglalkoztatottak köréből. De mit eredményez mindez munkáltatói oldalon?

Finoman szólva: nem sok jót. A munkaerőhiány generálta negatív hatások – egyelőre legalább is – a munkáltatóknál jelentkeznek, mivel a folyamatosan emelkedő béreket ők gazdálkodják ki, és fizetik meg. Persze csak átmenetileg, hiszen nem kell sok időnek eltelnie ahhoz, hogy ezeknek a béremeléseknek a költségei átterhelődjenek a piacra, vagyis a vevőkre, az ügyfelekre. Ránk.

A másik említett jelenség a foglalkoztatottak körnek bővülése. Ez már egy fokkal árnyaltabb kérdés, mert esetükben, vagyis a jóképességű pályakezdők, vagy éppen a tapasztalt és rutinos, azonban már korosodó munkavállalók korábban inkább a munkahelyek számának korlátozottsága miatt, és nem feltétlenül a feladatra való alkalmatlanságuk miatt nem voltak alkalmazásban. Ők voltak azok az eszkimók, akiknek sajnos már nem jutott fóka.

Egy korábbi bejegyzésünk egyik kommentjében olvastam azt az ironikus, ám helytálló megállapítást, hogy a munkáltatók most azoknak a pályakezdőknek a kegyeiért küzdenek, akiket pár évvel ezelőtt éppen szakmai tapasztalatuk hiánya miatt utasítottak el. Ennek persze most örülhetünk, de igazán megnyugtató az lenne, ha a munkáltatók nem csak szorult helyzetükben vennék emberszámba a munkavállalókat és álláskeresőket. Bár gyanítom, ez a mostanság tapasztalható nyitottság a fiatalok és az idősebbek irányába szintén csak egy olyasfajta munkáltatói pánikreakció, mint a fizetések emelése, ahogyan azt a „Marketingidőszak a munka világában” c. korábbi cikkünkben már kifejtettük.

Ugyanakkor az is igaz, hogy ezek a munkavállalói csoportok korábban nem voltak foglalkoztatva, az általuk el nem ért munkahelyeket más, mondhatni a piacon elérhető legjobb, optimális képességű munkaerővel töltötték fel a vállalatok. Hozzájuk képest tehát ezek, a foglalkoztatotti körbe újonnan bekerülő munkavállalók valamiben biztosan kevesebbek, gyengébbek, lassabbak lesznek. A pályakezdők esetében a munkahelyi kultúra elsajátítása, magának a munka kultúrájának megtanulása okozhat nehézséget, míg az idősebbek esetében a modern technológiák, technikák, a digitalizáció lehet az akadály.

Ez pedig különösen igaz arra a foglalkoztatotti körre, amely nem kora, hanem kizárólag valamilyen gyengesége miatt szorult ki a foglalkoztatotti körből a 2008-ban kezdődő gazdasági válság generálta, munkahelyekért folytatott harc során. Az ugyanis elvitathatatlan joga egy munkáltatónak, hogy az elérhető legjobb, megítélése szerint adott feladatra optimális munkavállalót válassza és foglalkoztassa. Nevezhetjük ezt gazdasági logikának vagy éppen piac diktálta farkastörvénynek. És igen, vannak, akiknek ebben akkor nem jutott szerep. Az megint más kérdés, hogy piac jelenleg olyan irányba és akkorát változik, hogy a munkáltatók a munkaerőhiány enyhítésére a korábban elutasított, „gyengébb minőségű” munkavállalók foglalkoztatására kényszerül. Ez is gazdasági logika, és ezt a lépést is a piac diktálja. Csak most éppen a munkáltató kényszerül kompromisszumra.

Sajnos azonban ennek a kompromisszumnak szintén ára van, csakúgy, mint a kényszer szülte béremelésnek. És félő, hogy ezt az árat sem kizárólag a munkáltatók fizetik majd meg. Ha ugyanis a munkáltató „gyengébb minőségű” munkaerőt kezd el foglalkoztatni, akkor vagy elvárásai csökkenek ezzel a munkaerővel kapcsolatosan, vagy vállalja, hogy hosszabb időt vesz igénybe az elvárható minőségű munkavégzés szintjének elérése. Bármelyik eset is álljon fenn, időszakosan vagy tartósan, de vagy a munkavégzés minősége gyengül, vagy a folyamatok időszükséglete növekszik. Ennek pedig egy, negatív következménye biztosan lesz: csökken a vállalat hatékonysága. Mert mindegy, hogy a termelékenység esik vissza, a szolgáltatás minősége romlik vagy időszükséglete nő, mindegyik a hatékonyságot, végső soron a vállalat versenyképességét rontja.

Bár ez a közvetlen negatív hatás vállalati oldalon jelentkezik, a folyamat végén mégis csak egy ügyfél, egy vevő van, és végső soron ő lesz az, aki valamiből kevesebbet, gyengébbet, vagy éppen hosszabb idő alatt kap. És hogy mindebből mi a tanulság? Semmi olyan, amit eddig ne tudhattunk volna. Az, hogy a munkaerőhiánynak igazából nincs se nyertese, se vesztese. Mert azok a megoldások, amivel a vállalatok mostanság kísérleteznek, ahogy ebből a gondolatmenetből is látszik, nem hoznak minden érintett részére tartós, megnyugtató megoldást.

Jelenleg a vállalatok a be nem töltött státusz, új munkaerő keresés, béremelés, munkaerő-megtartás síkban gondolkoznak. Meg sem próbálnak, és nem is hajlandók ezen kívüli megoldásra nyitottak lenni. Pedig a vállalati hatékonyság, a vállalat hatékonysága jórészt a munkavállaló hatékonyságán, a hús-vér ember teljesítményén múlik. És bár ezt szinte közhelyként, az elkövetkező évek kulcskérdéseként emlegetik, mégis mit tudnak a vállalatok, a munkáltatók az egyes ember hatékonyságáról, teljesítményéről? Van arról információjuk, mérik azt objektív módszerekkel? Jellemzően nem. Sőt, ehelyett éppen ellentétes filozófiát vallanak: kevesebb elvárás, magasabb fizetés.

Kapcsolódó cikk:

Marketingidőszak a munka világában

humaneroforrasoptimalizalas.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://humaneroforrasoptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr7813508875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Brix 2017.12.19. 09:25:10

A magyar munkaerő majdnem ugyanolyan termelékeny, mit a nyugati. Adjàk oda neki a nyugat-európai bér 60-70%-àt, és mindjàrt lesz megfelelő ember a feladatokra...

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.12.19. 09:27:40

Lehet szavazni a napi legjobb bérrettegésre itt kommentben, a mai blogok között:

berrettegok.blog.hu/2017/12/19/napi_berretteges_2017_12_506

Visceroid 2017.12.19. 09:30:48

"2017-ben már csak annak nincs munkája, aki nem akar dolgozni."

Ezért döntenek úgy egyes családok, hogy kiirtják magukat, mert nincs munkájuk.

konrada 2017.12.19. 09:40:24

@Visceroid:
...paff neki. Szerencsére egyre kevesebb tisztes családírtónak lehet ezt a kifogást elsütnie azoknak, akik mindenre keresik azokat az okokat, amiben más a hibás...

Bicepsz Elek 2017.12.19. 09:45:40

Nem kell zajnalni a munkaltatokat. Ok mar legalabb 2000 ota is nyugati arakon szolgaltattak vagy adtak el a termekeiket, es keleti bert fizettek, sot sok minden a verseny hianya miatt dragabb volt Kelet-Europaban, mint Nyugaton. Most egy helyes kompenzacio tortenik. Amugy az ar es beremelkedes egyutt jar az euroval is mindenhol. Szlovakia a legjobb pelda(foleg a nyugati resze).
A munkavallalo a labaval szavazott, a tőkes meg most kenytelen kicsit tobbet adni es lejebb venni az arcabol.

konrada 2017.12.19. 09:48:21

...egyébként meg persze, hogy a munkaerő árának növekedése az egyéb árak növekedését, illetve az árszerkezet átstruktúrálódását fogja eredményezni.
Azaz míg azon tömegtermékek ára, melyek kevésbé függnek a magyar munkaerő árától - lapos tévék, déli gyümölcsök, stb... - csak minimálisan növekednek, a munkaerőigényes termékek - mint a kézikenyér - ára növekedni fog, de pláne a szolgáltatásoké, melynek a termelékenysége - mint tudjuk - nálunk a béka feneke alatt van: lévén, azt nem munkaegységben - azaz például egységnyi idő alatt kiszolgált vendégek száma egy fodrászatban - hanem egységnyi idő alatt megtermelt valutaértékben mérik...

Kampfer 2017.12.19. 09:49:11

"Összességében kijelenthető, hogy – még ha csak átmenetileg is, de – a munkavállalók általában nyertesei a mostanra kialakult helyzetnek."

És megy is a fejvakarás 'nyakkendőéknél' és 'kiskosztüméknél' rendesen! Hozzá voltak szokva hosszú évekig, hogy azt csinálnak a 'beszélő szerszámokkal', amit csak akarnak! Ehhez természetesen társult is egy megfelelő mentalitás, a már ismert 'öltöny-nyakkendő-kiskosztümre' jellemző attitűd és kommunikáció.

"De mit eredményez mindez munkáltatói oldalon? Finoman szólva: nem sok jót."

Nos, tettetek érte bőven és intenzíven! Igen, TI!!! Közép- és felsővezetők, a 'HR-esek', mindazok, akik hosszú éveken át úgy és azt kommunikáltok, tettétek, amit és ahogy! Értelmesebb munkavállalói körökben a 'hr-es' és a 'menedzser' a leggyűlöltebb szitokszavak lettek, céges rendezvények hátsó soraiban (olykor elöl is) ment a közbeszéd ezek legmegfelelőbb kivégzési módozatairól. De abban konszenzus volt, hogy minden vezetőnek olyan nyakkendőt kellene hordania, ami legalább a testsúlya másfélszeresét hozamosabb ideig elbírja.
Aztán 2011-től aki tehette és lehetősége volt rá, az lelépett és elhagyta ezt a munaerőpiacot. Egy 2016-os érdekvédelmi konferencián az egyik előadó idézett egy kutatást, mely szerint 2016 közepére a munkaviszonyok megszűnésének okai között még mindig a munkabér volt a vezető indok, de nagyon szorosan a nyomában már ott volt az elviselhetetlen munkahelyi légkör és a vezetői kommunikáció, a személyes kapcsolatok. A harmadik indok (munkarend, közlekedés) csak messze lemaradva követte ezeket a sorban. Azt hiszem, ennek indokain nem kell sokat gondolkodni! Nyilván maradtak a versenyképtelenebb, képzetlenebb és kevésbé motiválható munkavállalók. Öltönyék ezt bizony elszámolták, most pedig megy az ehhez a bejegyzéshez is hasonló szánalmas okoskodások sora! Hát ez van... Mindennek van következménye, a vezetői szemétkedésnek, ostobaságnak és a nagypofájú, fedezet nélküli arroganciának is. A konferencián érdekes info volt, hogy ebből a szempontból a szlovák munkaerőpiac is meglepően emberibb és elviselhetőbb, mint a magyar. Pedig nagyrészt ugyanolyan cégek tevékenykednek ott is, de más a vezetők és munkavállalók (a.k.a.: menedzserek, mérnökök és szakmunkások, technikusok és operátorok)közötti kapcsolat.

"...de igazán megnyugtató az lenne, ha a munkáltatók nem csak szorult helyzetükben vennék emberszámba a munkavállalókat és álláskeresőket...."

"Jóreggelt" kívánok! Igen. De tovább is mennék: nem csak arról lenne szó, hogy ezen akkor kezdjen el gondolkodni egy 'öltöny-nyakkendő' vagy egy 'kiskosztüm', amikor sz@rban van a negyedéves bónusza, hanem esetleg ez kellett volna legyen az alap gondolkodásmód, mert talán a nyakkendő alatt ők is emberek! De nem! Sajnos nem azok, a munkavállalók döntő része sem tartja már őket annak, nem is hisznek el nekik semmit. Egy idei év eleji konferencián arról beszélt egy előadó, hogy gyakorlatilag SEMMIVEL nem tudják a partnecégei vezetői megszólítani a munkavállalóikat, mivel gyakorlatilag 'azt se hiszik el nekik, amit kérdeznek'! Vagyis SEMMILYEN bizalmi tőkével sem rendelkeznek már ahhoz, hogy sikerrel kommunikáljanak. Egy Pesten tevékenykedő, gyártással foglalkozó multi ezért azzal kezdte idén, hogy lecserélte a hr és operációs vezetést. Teljesen. Az eredményéről már nem tudok, mivel én idén kiszálltam az érdekvédelemből. De remélem a legjobbakat!

"Bár gyanítom, ez a mostanság tapasztalható nyitottság a fiatalok és az idősebbek irányába szintén csak egy olyasfajta munkáltatói pánikreakció, mint a fizetések emelése..."

Ott a pont. És ezt jól tudják a munkavállalók is.

Kamp.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.19. 10:01:38

@Kampfer:

Így igaz. Ha meg a vállalkozó képtelen kitermelni a munkabért, zárjon be és pont. Ezt mondja a szabad piac láthatatlan keze is.

KissGecihuszár 2017.12.19. 10:12:43

Viva Hungary 2017! Tessen má nekem elárulni, miért kellett odáig feszíteni a GECIfidesznek 2010-től 2015-ig a húrt, hogy elhúzzon innét ezen időszak alatt kb. félmillió, zömében jól képzett, motivált, számos esetben 1-2 idegennyelvet is beszélő, sok esetben családos szakember, akiknek alsó hangon 1/3-a hallani sem akar arról, hogy bármikor is visszatérjen ebben az abszurdisztáni k.oszlandbe! Nem lett volna egyszerűbb már 2011-2012 környékén olyan jövedelemadó rendszert kialakítani, hogy esetleg a munkáltatóknak megérje a totális anyagi ellehetetlenülés elkerülésével ÉRDEMI nettó (és a kisebb kulcsok okán ugyan 1-1 ember esetében kevesebb bruttó, összességében a köcscségvetésbe beérkező SZJA, egyéb, bérre rakódó járulék mennyiség miatt pozitív szaldójú) béremelésekkel megakadályozni, de ha ez nem sikerül, legalább érdemben lassítani ezt a brutális kivándorlást, melynek feketelevesét kb. 10 év múlva fogjuk keservesen elfogyasztani?? Ami már most a bőrünkön érzünk -kivéve maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző "kollégát", aki ugye a "közeli" Bulgáriából osztja az észt- , hogy számos szoláltatásban tapasztalható akadozás, a vállálási idők "flexibilissé" válása, illetve jelentős drágulás (Lásd: karosszériás , autószerelős melók, melyek magukkal hoztak egy "laza" 30% feletti KGFB díjemelkedést, ill építkezések, építőipar, ahol nem volt ritka a !30-40!%-os áremelkedés a szerződéskötéshez képest, amit nyilván a végjúzer fog (vagy nem fog, ha nincs ennyi "puffere" a hasitasijában) megfizetni. A már közép, de hosszú távon mindenképp jelentkező felhígulás súlyos következményeit pedig majd az egyes vállalatoknál keletkező selejt % , az 1-1 épület, kecó vill, víz, fűtés, egyéb épületgépészeti hálózatában keletkezett akár súlyos kimenetelű üzemzavarok fogják fémjelezni! Azt pedig fogadjuk má el, hogy Nyugaton nem azért 3x magasabb a fizu, mert ott többet gyártanak 1-1 jószágból a 8 órás műszak során, hanem mert pl. az NSZK-ban bőséggel feltalálható, azaz minden kisváros, falú szélén található ipari területeken fellelhető nagy nevű GmbH-k, A.G.-k stb magas hozzáadott értékű, komoly mérnöki, fejlesztői háttérrel rendelkező ,a világ minden táján piacképes termékek 10000-eit állítják elő és nem szalagmeló folyik elsősorban ,mint nálunk.

mh1973 2017.12.19. 10:40:42

Hol van itt a csoda? A fél ország 100 nettóért gürizik és hiába az alacsony jegybanki alapkamat, a pénz sz.rt sem ér, házra/lakásra esélye nincs a többségnek, mert a 4-5 évvel ezelőtti 10 misi/2 szobás vidéki lakásárak már a 15misit karcolják hála a nagyszerű csoknak.

Ezek az ágazati béremelések, plusz a drasztikus minimálbér és garantált bérminimum emelések teljesen összebarmolták a munkaerőpiacot. 2017-ben előfordulhat az, hogy egy pályakezdő bruttó 20000 Ft-tal kap kevesebbet, mint ugyanabban a munkakörben 25 éve dolgozó tapasztalt szakember, akire rá van utalva, akitől tanul és tanácsot kér.

Kampfer 2017.12.19. 10:43:43

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Nos, jó gondolat. A piaci folyamatok és a piac által diktált feltételek és körülmények kb. 15 éven keresztül zúdultak az egyszerű szakmunkásra ezektől a jólöltözött 'értelmiségiektől'! Ahogy látom, a menedzserek is valami hasonló módon gondolkodnak a piaci folyamatokról, mint a ballibák a demokráciáról. Addig qrvajó és tisztelendő, követendő, amíg nekik kedvező, de amint ők kerülnek szopóágra a törvényei mentén, már megy a sírás és a fejvakarás, ajvékolás. Végülis mindegyik helyzet a pénzről és a hatalomról szól. A ballibák a hatalmat és a húsosfazekat hiányolva ajvékolnak, míg az 'öltöny-nyakkendő-kiskosztümök' a negyedéves bónuszt siratják és azt, hogy szerszám módjára bánhatnak emberekkel.
Megjegyzem, egyik tavalyi előadónk az ebéd közben halkan megjegyezte, hogy a magyarországi középvezetők 90%-a egy közönséges pszichopata, emberek közelébe is feltételekkel engedné, nem hogy embereket vezessen! A 'főnök-vezető' differenciálás ugyanúgy alapvető a dolgozói szlengben, mint a 'hr-esek' egyszerű 'leszemélyzetisezése'! ;-) Imádják!!! ;-)
Persze, 'pc'-nek is kell ám lenni! Mert nem szabad ám különbséget tenni emberek között! Mondja ezt egy olyan hr-es, aki simán különbséget tesz emberek között beosztás és végzettség szerint is úgy, hogy az egyik kajálhat az étkezőben, a másik meg nem! ;-) Élő a példa... De egy már nemlétező múltbéli példát konkrétan is írhatok: a Solectronnál szabályzat is rendelkezett ilyen kérdésekről! ;-) De 'pc'-k vagyunk és hr-esek...! Szánalmas!

@KissGecihuszár: Kérlek ne keverd össze a kormányzati intézkedések döntő részét a cégeken belül uralkodó viszonyokkal! Konkrétabban: egyetlen kormányzati intézkedés, vagy törvény sem írja elő egy hr-esnek vagy középvezetőnek sem, hogy legyen egy rohadék, büdös 'g*ci'! Ez mindegyikük szabad választása, az pedig, hogy ezt a munkáltató tolerálja, az adott cég és felsővezetés döntése. A törvényi kereteket a kormány határozza meg és a szakhatóságok ellenőrzik. A pénzügyi kereteket a piac és a gazdaság szabja meg. De az emberi feltételeket már a helyi közösség alakítja ki, a vezetők kell megteremtsék és felügyeljék, avagy ignorálják.
Ami pedig a kivándorlást illeti, szerintem ne fogd egy az egyben az Orbánékra! Tagjaink jelentős része 2011-12-ben vándorolt ki, illetve kezdett ingázni. De az okok, ami miatt ezt meglépték, már 2004-2006 között kialakultak, erre jött még 2009-ben a devizahitel válság. A munkafeltételek és körülmények már 2005-2006-ban is elűzték volna a szakmunkások döntő részét, de csak '11-től volt meg a törvényi feltétele is ennek a lépésnek. Aki tehette, Angliába már 2009-2010-ben kiment, mert oda már lehetett! Ami pedig a terheket illeti, az már gazdaságpolitika, a magam részéről szívesebben adózom átlagbér felett 15%-ot, mint átlagbéren 36%-ot (szuperbruttóval)! Továbbá a munkáltató terhek 27,5%-ról végre elkezdtek csökkenni, remélhetőleg folytatódni is fog a folyamat (írom ezt volt érdekképviseleti tisztségviselőként)! A hozzáadott érték aránya is folyamatosan változik, leginkább javul, mivel magasabb hozzáadott értékű tevékenységek jelennek meg a piacon. De ez még erősen ágazatfüggő és területfüggő is. Rövidtávon nem várnék változást. Már csak azért sem, mert valóban nagyon súlyos veszteséget szenvedett a magyar munkaerőpiac. Aki ezt el akarja tagadni, az hülye vagy csak hazudik. Én azt tenném hozzá, hogy a magam tapasztalata szerint legalább akkora bűne van ebben a hazai közép- és felsővezetőknek, hr-eseknek, mint a kormánynak! Ha nem nagyobb!

Zárásként: nagyon találó a blog dekorációja, a semmibe révedő, tágas irodában tanácstalanul, zsebredugott kézzel ácsorgó két nyakkendő pontosan leírja ezeknek az 'embereknek' a szerepét abban a mocsokban, ami kialakult ezen a munkaerőpiacon és a társadalomban is! Van szerepe ebben a politikának, de ezeknek a 'menedzsereknek' és a 'főnököknek' legalább akkora!
Üdvözlettel: Kamp.

Kampfer 2017.12.19. 10:46:13

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: Az még egy külön szép történet és sokat elárul, hogy a poszter (Tomka Barnabás) beállva a most 'trendi' szokásokat követő sorba egy jót tud 'magyarozni' már a címben is, elfedve a tényt, mintha ez a régióra is jellemző folyamat lenne és nem magyar 'specifikum'! De azért 'pc'-k vagyunk! ;-)
Kamp.

mh1973 2017.12.19. 10:50:53

@Kampfer: a szuperbruttónál mindig elfelejted, hogy ~250e bruttóig simán érvényesíthető volt az adókedvezmény és fölötte is szakaszosan futott ki, magyarán az átlag fölött kereső dolgozónak is járt, az átlagember nettóban meg többet vitt haza, mint most. Nem beszélve a 2010-es cafeteria rendszeréről sem.

2010: 200e bruttó -> 138e nettó
2017: 200e bruttó -> 133e nettó

Fellegjáró Marci 2017.12.19. 11:10:50

Hol nő a bér az istenfaszát?!? 2010ben többet kerestem bassza meg mint most pedig kibaszottul ugyanazt csinálom. Annak nincs munkája aki nem akar dolgozni! Persze, mert mindenki elhúzott a faszba, jóhogy van munkahely, de ki a kurvaanyja akar ennyiért itthon szopni? Basszátok meg!

Fellegjáró Marci 2017.12.19. 11:14:12

Amúgy meg füvet kell termeszteni az Alföldön és eladni nyugatra ahol legális és meg is vagyunk GDP növekedés szevasztok!

koala kóla 2017.12.19. 11:31:28

@mh1973: ja, a csaladi adokedvezmenyt sikerult elfelejteni meg azt h 2010ben 200 volt az atlag brutto ma meg 300

koala kóla 2017.12.19. 11:32:15

@Fellegjáró Marci: akkor vmit qrva rosszul csinalsz tesverem. Felmondopapirt kerjed ki ma.

bontottcsirke 2017.12.19. 11:44:15

A munkáltatókért mindjárt elered a könnyem. Hát, na nehéz hetes bökőben feszíteni, de az milyen szar ügy, ha valaki kiesik a pixisből.

Itt ugyanazok a munkaerőpiaci folyamatok lesznek mint nyugaton, szépen lezajlik ez a proletár kapkodás az állandó növekedés felé, aztán szépen jön a fenntartható fejlődés.

bontottcsirke 2017.12.19. 11:46:09

@mh1973: én szupernettót szeretnék keresni olyan 450 körül. Ja, hogy annyit nem adnak, akkor milyen faszom növekedés van itt? Az IT-ben meg a pénzügyi szférában lehet.

Kampfer 2017.12.19. 11:49:17

@mh1973: Az adójóváírás, illetve a minimálbér adókedvezménye több esetben is ellentéteket szült, illetve kérdőjeles volt a miértje. Továbbá egyáltalán nem vett figyelembe családi körülményeket, amit ma családi adókedvezményként ismerünk.
Végül 2010-ben hogyan viszonyult és 2017-ben hogyan viszonyul a 200 brutto az átlagbérhez és a minimálbérhez? A kafit már a libajnaiék elkezdték adóztatni! Munkáltatói szemszögből ma a kafetéria összes adóterhe még mindig kedvezőbb, mint bármilyen bérjellegű juttatás, míg az adható juttatások körébe már lakáshitel törlesztés, jövőre pedig már diákhitel törlesztés is tartozhat. Számomra ez a trend egy vállalhatóbb irány, mint a korábbi években.

@Fellegjáró Marci: Ott akkor te csinálsz valamit nagyon rosszul, vagy a hr-esetek dumál meg titeket nagyon ügyesen. Szerintem neked kell lépned!
Kamp.

Kampfer 2017.12.19. 11:53:04

@bontottcsirke: A hr-est ugyanaz érdekli, mint a 'menedzsert'! Feszenghessen a 'céges' limuzinban (lehetőleg bömbi vagy audi) és mesélhessék egymásnak a kajáldában, hogy hogyan tolták le az 'ingyenautóval' a faszparasztokat az útról! És hogy hogyan tudtak 'okosba' bizniszelni az üzemanyagkártyával! ;-) A habitus adott, a kinézet pedig az, ami a dekorban látható az oldal tetején.
Változásra én középtávon is csak feltételekkel számítanék. A körülmények változhatnak, de az emberek NEM! Ezek sem fognak... Talán csak egy picit vállalhatóbb viselkedést és kevésbé gusztustalan kommunikációt erőltetnek magukra fogcsikorgatva!
Kamp.

Sir Galahad 2017.12.19. 11:53:58

Ez csak a válság időszakában elmaradt béremelések utólagos pótlása. Ha egy cégvezetőnek ez gondot jelent, menjen el lapátolni.

Willkommenskultur 2017.12.19. 12:03:25

@Kampfer: attol fugg

ceges HResekkel nem kell foglalkozni az a melos szempontjabol egy titkar/no, semmi tobb

a szabaduszo HRes fejvadasznak meg az az erdeke ami neked, hogy minnel tobbert adjon el, annal tobbet kap o is

Nancsibacsi 2017.12.19. 12:18:18

@Brix: Jó, adják oda. Cserébe fizess 8ezret egy férfi fodrásznál 1200 helyett, meg fizess havi 200 ezret a bölcsődére 15ezer helyett. Persze csomó minden - ami export cucc - nem lenne drágább, sőt a fizetésedhez képest olcsóbb lenne, csakhogy ezzel melyik gazdaságot is pörgetnéd? Csak nem a külföldit?

A mesterségesen magasra emelt bérek a lehető legrosszabbak, amik történhetnek egy gazdasággal. Majd megy az fel magától - nyugi.

chrisred 2017.12.19. 12:19:24

@koala kóla: A családi adókedvezményért cserébe ott a 40%-ot csökkenő reálértékű családi pótlék és a 27%-os áfa. A nettó mediánbér pedig nem emelkedett jobban az inflációnál.

chrisred 2017.12.19. 12:22:41

@Nancsibacsi: Ha magyar üzletben veszed és nem külföldi webshopban, akkor az a magyar gazdaságot is pörgeti.

Willkommenskultur 2017.12.19. 12:42:10

@chrisred: a netto medianber ugzanannyit emelkedett mint a netto atlagber

tobbet az elmult 3 evben, mint az elotte levo 20ban

chrisred 2017.12.19. 12:53:10

@Willkommenskultur: Csak hogy tisztázzuk, nem a nominálbérről volt szó.

dunántúli gyerek 2017.12.19. 12:54:01

@chrisred: no maradjunk abban h egy atlagkeresetu 600 bruttot kereso csalad kb. 2x annyit keres csaladi adokedvezmennyel nettoban mint 2010ben

es elvesztette a cigany szintu csaladi potlekot, bruhuhhu, meg 2%kal tobb ay afa. biztos ezert akarja mindenki az elqro rencert azoonnal vissza

ezenkivul a netto minimalber is tobb ugy 50%kal mint az elQrok legjobb eveben

bontottcsirke 2017.12.19. 13:08:03

@Kampfer: Szeretném a dícséretes ötöst megajánlani önnekneked akkor annyi, ha egy csapatba kerülünk a tímbildingre a sört én viszem! :)

chrisred 2017.12.19. 13:14:49

@dunántúli gyerek: A csaladi adókedvezménynek semmi köze az átlagkeresethez, ráadásul annak a kétszereséhez. Hiába kétkeresős család, a családi adókedvezményt csak egyikük veheti igénybe. Nem értem, milyen szintekről van szó. Egy gyerek esetén a családi adókedvezmény havi 10 ezer, ebből lejön az értékéből kábé 4 ezret vesztő családi pótlék, és a 2009 szeptembere és 2011 januárja között 7%-ot emelkedő áfa, ami egy gyerekre költött havi 100 ezer esetén 6 ezer körül van. És ott vagyunk, ahol a part szakad.

Kampfer 2017.12.19. 13:16:49

@Willkommenskultur: Üdv!

Cége hr 'menedzserekre' gondoltam. Ugyanolyan, mint a többi, annál valóban csak a 'munkaerőközvetítő' a rosszabb. Mentalitásra, habitusra azonosak. Nem a hr 'generalistákra' vagy a 'specialistákra' gondoltam, azok a munkavállalók szempontjából nézve is sima kis ügyintézők.

@chrisred: " A családi adókedvezményért cserébe ott a 40%-ot csökkenő reálértékű családi pótlék..."

Az is sok. A családi pótlék intézményét sem biztos, hogy meg kellene tartani. Teljesen korrekt, hogy a családokat inkább adókedvezményekkel (családi adózás pl.) támogassák, amely munkához és jövedelemhez kötött. Semmi szükség rá, hogy a cigányokat és a semmirekellőket ingyenpénzzel támogassa az állam. Ösztönözzön a rendszer munkavállalásra és munkajövedelemre. Az egy-, kettő- és többgyermekes családok adókedvezményekkel történő támogatása össztársadalmi szempontból sokkal célravezetőbb, mint a semmiért osztogatott ingyenpénz, amit az aktívak terhére osztanak szét.

"...és a 27%-os áfa."

Ez sem véletlen. Gyenge adófegyelem mellett és titkolt és feketén fizetett bérek mellett a fogyasztást adóztatva jobban biztosított az adófizetés. Továbbá az áfa alól a legnehezebb kibújni, hiszen ha árut és szolgáltatást veszel, akki fizeted.

"A nettó mediánbér pedig nem emelkedett jobban az inflációnál."

Egyrészt erről vita volt még szakemberek között is, másrészt a hétköznapi tapasztalat és a gazdasági elemzések eredményei is mást mutatnak. Hogy nem emelkedett a régióban látott mértékben, ez tény. De az inflációnál jobban. Sajnos ez csak az utóbbi 2-3 év következménye.
Kamp.

Kampfer 2017.12.19. 13:18:34

@bontottcsirke: Megbeszéltük! A sört állod, a kaját és a gépkarabélyokat, lőszert majd én. ;-) Go-go-k pedig remélhetőleg már saját akaratukból csatlakoznak hozzánk! ;-)
Kamp.

dunántúli gyerek 2017.12.19. 13:22:02

@chrisred: ha rajtam mulna az afat 35%ra emelnem fel es eltorolnem a jovedelemadot

dunántúli gyerek 2017.12.19. 13:24:47

kulonben az AFA atlag kulcsa is alacsonyabb ma, mint 2010ben.

Foleg a ruppotlanoknak akik kajara koltenek azt coki.

chrisred 2017.12.19. 13:31:01

@Kampfer: Ezt értem. De ha csak annyi történik, hogy a családi pótlékot átkonvertálják adókedvezménnyé, semmilyen családbarát intézkedés nem történt. A munkavallaló nélküli családok jobban járnak, a dolgozó családok maradnak ugyanazon a szinten. Aki jól jár, az államkassza, meg aki kezeli.

chrisred 2017.12.19. 13:33:00

@chrisred: Mármint a munkavállalónélküli családok persze rosszul járnak, nem jól. :)

chrisred 2017.12.19. 13:37:38

@dunántúli gyerek: De mellette lehetőleg folyamatosan csökkentsd mellette a hazai fizetőeszköz értékét, hogy femelkedjenek az árak, és az egész ország vietnami boltokba fog járni. :)

konrada 2017.12.19. 13:41:12

@chrisred:
...hátha csak azért nincs munkavállaló a családban, mert büdös a munka, akkor nem is baj.
Ha azért, mert nincs lehetőség, azt meg nem ilyen általános - valós jövedelmi, vagyoni viszonyokat nem néző - szabályozással kéne megoldani, hanem olyan személyre szabott, családsegítő - a családot ismerő - szolgálat segítségével, amellyel célzottan jut el a valóban szükséges helyre a támogatás...

Kampfer 2017.12.19. 13:47:56

@chrisred: Ez tételesen nem igaz, de ez már kicsit off...

Egy kétgyerekes, kétdolgozós család bőven jobban jár (családi adókedvezmény, gyermekek étkeztetése, annak támogatása, kafetéria rendszerben adható elemek bővítése), iskoláztatással kapcsolatos támogatásokat figyelembe véve pedig nagyságrendekkel.

Tény, hogy a cigányok nem járnak ezzel jól, de még mindig sokkal jobban élnek, mint azt a gazdaságban és a társadalomban mutatott hasznosságuk indokolná. Érdekes fejlemény volt egy szakmai rendezvényen az összetűzés a vezetés (tipikusan baloldali beállítódás melletti) állásfoglalása miatt a vezetők és a tagság között. Nem gyenge kilépési hullámot és vitát generált a kérdés. A nők 'alacsonyabb' bérezése a másik ilyen kérdéskör volt.

"...a munkavállalónélküli családok persze rosszul járnak, nem jól. :)"

No, ez egy széleskörűen támogatott és népszerű fejlemény!
Kamp.

dunántúli gyerek 2017.12.19. 13:50:24

@chrisred: soha nem volt ebben az orszagban az aremelkedes olyan alacsony mint az elmult7 evben

szimpla teny

Kampfer 2017.12.19. 13:57:45

@chrisred: Nézd, egy bangóné féle agyhalott gyökér szemszögéből nézve ez nem jó családpolitika. Ez rendben is van. Mást se hallani tőle és a szabótimike féle betegbogaraktól, hogy az 'állam felelőssége', a 'kormány felelőssége', a 'szakminiszter felelőssége'...! Egyetértek Lázárral, legalább egyszer merült volna föl bennük a SZÜLŐ felelőssége! Nekik nincs felelősségük? Nem a sz@rt nincs! Dehogynincs! Sőt! Szar a gyerek élete? Nem eszik eleget és rendesen? Nézzük már meg az okát. Jaaa, ha a semmire vállalta a cigány a negyedik gyerekét a sárba, akkor az tényleg nem az állam és akár a munkáltató felelőssége! Az sajnos az agyhalott 'szülők' felelőssége, amin normál esetben csak nagyon szigorú és HATÁSOS feltételekkel segítsen az állam! Nem beszélve arról (és itt most a munkáltatók oldalán érvelek), hogy amit poszter is állított, abban azért van igazság! A mostani munkanélküliek NEM VÉLETLENÜL szorultak ki anno a munkaerőpiacról. Egy jelentős részüket gyakorlatilag gazdaságosan SEMMIRE nem tudják használni, alkalmatlanok a profitteremtő tevékenységre. Ez van, ezek a tények este hétkor.

@konrada: Ott a pont! Amit én még szorgalmaznék, az a pénzbeni kifizetések TILALMA! Közműszolgáltatók felé a segítésre jogosult állami hatóság rendez, gyermekeknek a közoktatást, közegészségügyet, közétkeztetést az önkormányzat vagy állami hatóság szervezi és oldja meg, élelmiszersegély természetben a családnak. De SEMMI PÉNZ! A pénz munkáért jár, nem azért, mert cigány és/vagy sok a purdé! Azt majd rendezze le a természet, ha ebbe nem tudnak belenyugodni, akkor a rohamosztag. Ennyi.
Kamp.

chrisred 2017.12.19. 13:59:09

@Kampfer: Ismétlem, mindegy, hányan dolgoznak a családban, az adókedvezményt csak egy személy veheti igénybe. A megadóztatott cafeteria meg feladott labda. És lehet további elemeket bevonni, a lényeg a lényeg: ha az egy gyermekre 12.800 forintos családi pótlék kivezetése adókedvezménnyel az időközben bekövetkezett 40% inflációra tekintettel nagyjából akkor lenne családbarát, ha gyerekenként 25-30 ezer lenne az összege. Alatta csupán szintentartás.

chrisred 2017.12.19. 14:05:53

@dunántúli gyerek: A tény inkább az, hogy 2012-től, az ok pedig a világpiaci nulla közeli kamatszint.

VT Man 2017.12.19. 14:06:31

@Nancsibacsi:
"Cserébe fizess 8ezret egy férfi fodrásznál 1200 helyett"

Angliában 10-15 font a ferfi fodrász (3500-5300 Ft), de van olcsobb is. Tetszik, hogy arról fantáziálsz, hogy Magyarországon majd ennek duplája lesz :-)

VT Man 2017.12.19. 14:10:07

@chrisred:
"a 2009 szeptembere és 2011 januárja között 7%-ot emelkedő áfa"

Jajj de szép!!! ezért külön indexes csúsztatási díj járna!

2009-2010 között 20-ról 25%-ra emelte az AFAt, de nem a Fidesz, hanem az előző kormány (MSZP, DK)
2010-2011 között a Fidesz emelte 25-ről 27%-ra.

dunántúli gyerek 2017.12.19. 14:11:27

@chrisred: na de akkor ne hazudozzal aremelkedest amikor Mon ennek a 3xosa a jellemzo vagy 30 eve, vili?

Kampfer 2017.12.19. 14:11:38

@chrisred: Most két gyerek után jár 30 ezer, ha jól tudom. De erre nem veszek mérget... Azt tudom, hogy a kollégák, barátok és ismeretségi körben az elmúlt másfél évben születtek a második, harmadik és egy családban a negyedik gyermek is. Nem a magam véleményét mondom, mikor azt írom, hogy támogatott a rendszer. Hat éven keresztül nem kevés munkavállaló ügyét intéztem, bőven van változás a 2008-2009-2010 körüli időkhöz képest.

Ami pedig szubjektív megjegyzés: már hetek óta folyamatosan tele vannak a bevásárlók parkolói, minden héten legalább 2-3 alkalommal látom akár az Euronics, akár a MediaMarkt furgonjait, ahogy házhoz hozzák a hűtőt/mosógépet/nagyképernyős lapost... És amíg 2011-ben 'X' összegű és darabszámú munkáltatói kölcsönt kérvényeztünk és 'x' alkalommal adtunk szociális támogatást, mostanában ez nagyjából az akkori harmada mind összegre, mind alkalomra. Ez számomra egy elég objektív mérőszám, mivel a cég tevékenységi köre nem változott az elmúlt években.
Kamp.

dunántúli gyerek 2017.12.19. 14:13:13

@VT Man: tokmind1 hisz az AFA is alacsonzabb ma mint az elQrok alatt

akkor volt 25, ma meg mennyi, 20 korul van atlagban, attol fugg ki mire kolt, lakasepites 5% a cucli 25 helyett az azert kiadas

dunántúli gyerek 2017.12.19. 14:15:59

@Kampfer: meg mindig nem szuletik eleg gyerek de a minoseg legalabb javult ha a mennyiseg nem is

mondjuk a nyugati orszagokat minden eltavozott magyar munkaero utan meg kene sarcolni kemenyen

vagy dzsihad, vagy ok penzelik a teljes magyar oktatasi rendszert, valaszthatnak

satie · http://321.hu/sas 2017.12.19. 14:24:39

a közelmúltban volt alkalmam látni, hogy hol tart a "termelékenység" Magyarországon, akár még a multiknál is jórészt a vezetői alkalmatlanság miatt.

Béka segge alatt vagyunk és nagyon kevés ember van, akinek a 8 órai munka utáni fizetése meghaladja a létminimum 120-130%-át. A magyar létminimumból meg havonta egy színvonalasabb kulturális programra se nagyon telik, örülsz, ha az utolsó héten van még egy filléred is legalább 2 üres zsömlére.

Ugyan mégis ki akarna Magyarországon sokszor akár 30 fölötti értelmiségiként is legálisan dolgozni? Másik véglet például médiaipar, itt is pár hónapja belülről látom, hogy mi van, legális fizetést szinte senki nem akar adni, felszívják a csíkot és zsebbe mennek a százezrek, a jövedelem legnagyobb része.

chrisred 2017.12.19. 14:26:00

@VT Man: Bajnai emelte 20-ról 25-re fél évvel a választás előtt, Orbán pedig pedig köszönte, megtartotta, sőt, még hozzá is tett egy kicsit.

chrisred 2017.12.19. 14:28:08

@dunántúli gyerek: Hazudsz, ha azt állítod, hogy azt írtam, áremelkedés TÖRTÉNT. Hiszen az szját sem törölte el senki eddig.

chrisred 2017.12.19. 14:30:22

@dunántúli gyerek: Csak az arányok kedvéért: hány új lakás épül évente? Hiszen már a nagyberuházásokhoz sincs elég építőipari szakember.

konrada 2017.12.19. 15:03:12

@chrisred: "mindegy, hányan dolgoznak a családban, az adókedvezményt csak egy személy veheti igénybe"
Téged jól átb.sztak. A törvény szerint megosztható a kedvemény:
29/A § (3) bekezdés szerinti jogcíméről, és
b) a családi kedvezmény megosztása, közös érvényesítése esetén erről a tényről,

amelyen fel kell tüntetnie – a magzat kivételével – minden eltartott (kedvezményezett eltartott) adóazonosító jelét, továbbá azt, hogy e személyek – ideértve a magzatot is – az adóév mely hónapjaiban minősültek eltartottnak, kedvezményezett eltartottnak. A családi kedvezmény megosztása, közös érvényesítése esetén a másik fél adóazonosító jelét is fel kell tüntetni.

(2a) A családi kedvezmény

a) több jogosulttal való közös érvényesítése, vagy
b) adóévre vonatkozó közös érvényesítése mellett a kedvezmény megosztása

esetén a bevallásban, munkáltatói adó-megállapításban – a másik jogosult vagy a megosztással érintett házastárs, élettárs adóazonosító jelének közlésével – fel kell tüntetni, hogy hány jogosultsági hónap tekintetében érvényesítik közösen a kedvezményt, vagy a kedvezmény megosztásával érintett házastársak, élettársak hány jogosultsági hónap tekintetében osztják meg a kedvezményt.

Szóval menj be nyugodtan, és vágd pofán a bérügyest, amiért nem akart dolgozni.
Remélem ezzel a jó hírrel tudtam neked segíteni!;)

mh1973 2017.12.19. 15:44:15

@koala kóla: @dunántúli gyerek: elfejeted a 40 új adónemet, legyen szó balaeseti adóról, vagy a szimpla adóemelésekről lásd dízel jövedéki adó, vagy az azóta kicsinált e85 csúcs jövedéki adója. Vagy a sávos jövedéki adó, ha 50 usd alatt van a nyersolaj negyedvéves átlagára. Ne gyökereskedjünk már, hiába keresünk papíron többet mint a válság alatt, ha egy vacak ingatlan ára 50%-kal nőtt, valamint a kenyérárban is egy laza 40%-os emelést láthatunk, vagy éppen a sajtoknál 60% felettit...

mh1973 2017.12.19. 15:46:02

@Kampfer: akkor nézd meg a statisztikákat, amik bőven meghazudtolnak, alig születik idehaza gyerek, negyedévről negyedévre tízezrével fogy a magyar! Az átkozott gyurcsi idejében is majd 100e gyerek született, ma pedig a 90e-t épphogy meghaladja, pedig van egy népcsoport akinek mindegy, hogy 22e-t ad az állam vagy 28e-t és potyogtatnak.

mh1973 2017.12.19. 15:51:37

@Kampfer: blablabla, a születési statisztikák ellened beszélnek, amit te művelsz az csak fölösleges szájtépés!

2016 I–III. negyedév: 69 138
2017 I–III. negyedév: 68 339

Nincs miről beszélni, a kormány családpolitikája totális bukta. Ráadásul a magyar ellátási rendszer miatt több ezer magyar gyerek itt született meg, innen is felveszik a támogatást, de külföldön élnek és eszük ágában sincs hazajönni, ha még ezeket is ki tudnánk vonni a születési számokból, akkor bizonyítható lenne, hogy az országnak kampó!

mh1973 2017.12.19. 15:54:16

@dunántúli gyerek: nem sok közöd van a demográfiához, akikre te utalsz, ott a magyarhoz képest a szaporulat exponenciálisan nő, egy felsőfokú végzettségű magyar nő 30 körül vállal családalapítást, addigra a kisebbségnél már az unoka jön, szóval te sem tudod miről ábrándozol. Szerintem ülj be az autódba és nézz szét egy tiszabura szintű településen!

mh1973 2017.12.19. 15:55:46

@VT Man: jaja! Én itthon is 2300-ért járok, a fizetésem meg kb negyede, mintha kint dolgoznék...

dunántúli gyerek 2017.12.19. 16:34:25

@chrisred: minek lakas?

2x annyi lakas van mint kene

dunántúli gyerek 2017.12.19. 16:43:01

@mh1973: nincs semmilyen uj adonem

az senkit se erdekel amit senki se fizet

ezert akarjak a zemberek tomegesen Orbant mert fosnak a ballib penzszivattyutol /mar a dolgozo emberek persze/

dunántúli gyerek 2017.12.19. 16:45:59

@mh1973: ezert nem szabad a ciganyszaporitttto ballib gecikkel leallni

mh1973 2017.12.19. 18:47:27

@dunántúli gyerek: vagy nincs autód, vagy fityiszes birka vagy, no comment...

mh1973 2017.12.19. 18:48:45

@dunántúli gyerek: a probléma szőnyeg alá van söpörve, a nemlétező migránsok a lényeges kommunikációs elem, azokkal választást lehet nyerni, a tesókat meg tömni kell pénzzel és láncba mennek szavazni a nari hordára, pont azért írtam, hogy ugyanúgy szaporodnak, mint bármikor korábban.

chrisred 2017.12.20. 05:24:35

@dunántúli gyerek: Ahogy mondod, a lakásépítés áfájának csökkentése rohadtul nem érint senkit, legfeljebb azokat, akiknek úgysem számít, mennyi áfát fizetnek.

KissGecihuszár 2017.12.20. 09:13:30

@Kampfer: Mivel én is melóztam multinál, illetve tipikusch magyarosch KKV-nál is, ezért bőséggel rendelkezem tapasztalattal a multis HR-es, középvezi, felsőközép vezi, illetve a hazai KKV "okostojás" ügyvezető tulajokkal kapcsolatban is. Nem véletlen, ha reményeim szerint a jövő tavaszi választást követően Hazatérek, eszem ágában nem lesz sem egyiknél, sem másiknál melózni, s ez még annak ellenére is így lesz, hogy az elmúlt 2 év "sajnálatos eseményei" következtében a fentebb említettek jelentősen visszavettek az eladdig a dupla szárnyú kertkapun sem beférő arcukból. Egyébként ezt a stílust, attitűdöt ők nagyrészt bizonyos frusztrációikból vezetik le, pl abból, hogy ameddig a a "surmó, prosztó melós az egész fiatal, tini korában csak bulizgatott, gangelt a spanokkal", addig ők keményen tanultak a gimiben, majd az egyetemen, ergo ezért tessen őket a "plebsnek" tisztelni. Azt felejtik csupán el, hogy a tiszteletet, respektet ki kell érdemelni, mert az nem jön csak úgy parancsszóra, presszióra pedig pláne nem! Csakhát a diplomá(kka)l nem jár feltétlen együtt a stílus, az IQ szint ilyen pozícióknál elvárt 110 feletti szintje, ergo amilyen a mai Magyar társadalom nagyban, nos olyan 1-1 vállalaton belül kicsiben, hiszen ahogy a melós, úgy a kis, közép, valamint a felső vezi és persze a HR-es luvnya is ebben az országban él, őt is ugyanazok a stresszfaktorok érik, pl ha a a (lány)gyerekét valaki jól megcsöcsörészi a suliba menet, vagy reggel épphogy elkerült egy súlyos csattot a melóba menet, stb. Az a gáz, hogy össztársadalmi szinten lett szétbaszva, megerőszakolva ez a Nép, immár a sokadik generáció szinte minden tagja van full padlón; elég ha az ex CHF alapú hitelesekre gondolunk, melyeken még a HUF-osítás sem segített. De ha a több, mint 1 millió masszív alkeszesre gondolunk, hozzácsapjuk a kb. 2-300 ezer ilyen-olyan szintű drogost, nyugtatókon élőt, akkor csak 1-et tehetünk; belenyugvóan tudomásul vesszük a helyzetet, vagy rövidebb-hosszabb időre "disszidálunk". Ha már "disszidálás": én nem állítottam, hogy a per pillanat nyugaton melózó, élő több mint 600ezer honfitársam a GECIK alatt húzott el mind, de az sajnos tény, hogy ezen létszám kb. 3/4-e 2012-őt követően lécelt le és ami viszont a GECIK számlájára írható, a kint lévők alsó hangon 1/3-a soha az életben nem szeretne visszatérni, mert nettó elege lett ebből az országból és nem szeretné, ha a kölkeinek olyan élete lenne, mint neki volt! Ez itt a fő gáz...
süti beállítások módosítása