Humán Erőforrás Optimalizálás

2019-ben már nem lesz béremelés!

2018. február 05. - Dr. Tomka Barnabás

Olyan mértékű és automatikus béremelések 2019-ben már biztosan nem várhatók, mint amilyenek az elmúlt években – beleértve az ideit is – munkavállalói oldalról kezdtek megszokottá válni. Ennek egyszerű és igen rövid magyarázata a következő: a cégeknek nem lesz miből emelni. Ha mégis sor kerül nagyobb és átfogó mértékű béremelésekre, azok már biztosan nem a jelenlegi költségstruktúrák keretében történnek meg.

Hogy ezt hogyan kell érteni? Úgy, hogy egy újabb 10% körüli béremelés a vállalati költségvetések többségének jelenlegi struktúrájában már biztosan nem gazdálkodható ki. Ha mégis béremelésre kerül sor, az biztosan csak valaminek a terhére, kárára lesz megvalósítható. Ez mit jelent a gyakorlatban? Lehetséges például, hogy a vállalat tervezett fejlesztések és/vagy beruházások elhalasztásáról dönt, vagy éppen véglegesen lemond azokról. Ez esetben viszont éppen a vállalat hatékonyságának növekedését, versenyképességét veszélyeztetnék, ami hosszú távon biztosan nem tartható állapot, mert azt a piac, a versenytársak keményen büntetik.

Persze elképzelhető olyan álomszerű forgatókönyv, hogy a meglévő költségstruktúrák megváltoztatása nélkül is tartható az elmúlt évek béremelési tendenciája. Ehhez viszont az kellene, hogy eddig más célra lekötött források szabaduljanak fel varázsütésre, amit legfeljebb csak az olajár tizedére csökkenése vagy éppen a társasági adó eltörlése garantálna. De lássuk be, ez valóban álomszerű, de leginkább valószerűtlen eshetőség. Így hát maradnak azok az eszközök és megoldások, amelyeket a vállalatok saját hatáskörükben tudnak megvalósítani.

Ilyesmi irány lehet az egyik hipermarket próbálkozása, amelynek keretében „egyszerűsítik a vezetői szinteket a munkakörök összevonásával”, aminek viszont az eredménye – a hivatalos tájékoztatás szerint is – leépítés lehet a cégnél. De mindegy is, hogy milyen nevet adnak a gyereknek, mert ami igazán lényeges, az az elérni kívánt cél, ami ez esetben nem más, mint törekvés a hatékonyság növelésére. És tomboljon is bármennyire a munkaerőhiány, ez az eset is jól példázza, hogy nem kizárólag plusz emberek felvétele lehet a megoldás, hanem éppen ellenkezőleg: hatékonyabb működés kisebb létszámmal is elérhető. Ideje lenne belátni, hogy a munkaerőhiány megoldása kapcsán a hangsúly elsősorban a HATÉKONYSÁG-on van.

Két héttel ezelőtti bejegyzésünkben 6+1 lehetséges megoldási irányt jelöltünk meg a munkaerőhiány generálta nyomás enyhítésére. A +1. megoldásnak éppen a hatékonyságnövelést neveztük meg, ezen belül is az emberi munkaerő hatékonyságát. Meggyőződésünk, hogy ha egy vállalat legnagyobb értéke a rendelkezésére álló humán erőforrás, akkor a vállalat hatékonysága jórészt a munkavállaló hatékonyságán, a hús-vér ember teljesítményén múlik. Furcsa játéka az életnek, de valójában csak puszta gazdasági törvényszerűség, hogy ugyanaz a hipermarket-lánc, amelyik tavaly rekord mértékű béremelést adott munkavállalóinak, azt most éppen leépítések lehetőségének bejelentésével került be a hírekbe. Tegyük hozzá, egyáltalán nem egyedi ez a megoldási irány. Tavaly novemberben egy izraeli székhelyű gyógyszergyártó cég jelentette be, hogy egy „új, hatékonyságnövelő szerkezetátalakítási reformprogram keretében” drasztikus elbocsájtási hullámra készül. A recept és a kommunikáció tulajdonképpen ugyanaz.

Igazából vállalati oldalon most annyi történik, hogy a kezdeti pánikreakciókat követően a munkáltatók tartósabb megoldásokat keresnek. Ugyanis az elmúlt évek béremelései valójában csak munkáltatói pánikreakciók, illetve a minimálbér emelése miatti kényszerintézkedések voltak. Van azonban egy határ, ami fölé már nem emelhetők a bérek, amelynél több juttatás nem nyújtható. Éppen ezért a jelentős béremelések mellett – és egy idő után inkább majd helyett – a munkáltatók alternatív megoldásokat kell, hogy keressenek. És bár a megvalósítás eszközei minden bizonnyal változatosak lesznek, azok célja egyértelműen az emberi munkaerő hatékonyságának növelése kell, hogy legyen.

Kapcsolódó cikkek:

Megoldás a munkaerőhiányra?! 6+1 lehetséges irány

Az elbocsátások és felmondások éve lehet 2018?

humaneroforrasoptimalizalas.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://humaneroforrasoptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr1113632546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman szeredőci szürke proletár · http://www.bircahang.org 2018.02.05. 14:36:02

2018-2022 között 100 % béremelást verünk ki Brüsszelből, szóval ne aggódj!

Brix 2018.02.05. 15:31:50

Miért nem lesz béremeles 2019- ben? Még éppen elég terük van a multi cégeknek, hogy visszacsepegtessenek az 1000 milliàrdos profitjukból, meg a különböző jogcímeken felvett EU és àllami tàmogatàsokból!

rallus 2018.02.05. 18:05:36

Akkor lesz béremelés, ha a tőketulajdonosok nem csak beszélnek arról, hogy durván torzult az ujrafelosztás a munkavállalók kárára. A "szabadpiac" és a "liberális gazdaságpolitika" elérte, hogy a leggazdagabb 1% vagyona megsokszorozódott, a középosztály eltűnik és egyre több a leszakadó. Így nem mehet sokáig, mert baj lesz...

nemecsekerno_007 2018.02.05. 20:08:53

- Nyílván kis lépésenként kell/lehet haladni, szépen téglánként építkezve.
- Épp az volt a baj a rendszerváltás utáni időszakkal, hogy csak nagyon kevés magyar kkv tudta ezt az utat bejárni (elmebeteg adórendszer, 50-60%-os elvonási szint, szociális feszültségek etc...)
- Voltak a multik, voltak a szocializmusból ittmaradt vállalatok, meg volt néhány magyar kkv.
- remélhetőleg a fokozatossággal több erős magyar kkv lesz, mert minden jól működő gazdaság gerincét ezek adják Németországtól kezdve, Hollandián át az USA-ig.
- a hatékonyság növelése, a hozzáadott érték emelése lesz a következő lépcsőfok de ehhez az oktatásnak és az államigazgatásnak is ugyanezt meg kell lépni.
- az állami szektorban leépítésekere lesz szükség, hatékonyság-növekedés mellett.
- az adó- és járulékszint további csökkentése legalább 45% alá.

midnightcoder2 2018.02.05. 20:15:06

Igazából ez nem a termelékenységről szól, max. arról hogy milyen terméket hol gyártanak. De a magyar melós sem dolgozik kevesebbet a pénzéért mint az osztrák, a magyar szoftverfejlesztő sem hülyébb mint a német. Az, hogy a multi minek a gyártását hozza ide, vagy máshová igazából az ő döntése, ahogy az is, hogy mennyit fizet a melósnak. Ez utóbbit viszont a piac dönti el. Ha egy országban sok a melós és kevés a melóhely, akkor akkor is szarok lesznek a bérek, ha gyémántot bányásznak.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.02.05. 20:17:59

@midnightcoder2: A gyémánt bányászása tuti szar fizu, mert a lapát vagy csákány nyelet mindenki meg tudja fogni.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2018.02.05. 20:19:19

@midnightcoder2: Sosem a tőkés profitja szabja meg a bért, hanem hogy milyen a munkaerő kínálat. A profit csupán plafont szab a bérnek.

Bolshevik 2018.02.05. 21:46:51

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Pl.
"Misem " mi sem
"Másrészt a világ becsült arany mennyisége " -> becsült aranymennyisége

stb
komolyan helyesíráson akarsz rugózni, annyira gáz
süti beállítások módosítása