Humán Erőforrás Optimalizálás

Marketingidőszak a munka világában

2017. december 04. - Dr. Tomka Barnabás

fotolia_162144634_m.jpg

Munkavállalók százezrei, ha nem milliói fülének kedves hírtől hangos a hazai média az év vége felé: a jövő évben átlagosan (további) közel 10%-os bérnövekedésre számíthatnak a versenyszférában dolgozók. Igaz ugyan, hogy ez nem feltétlenül az év első napján, automatikusan következhet be, hiszen az üzleti tervek elfogadásától függően, az egyes cégeknél várhatóan év közben döntenek az emelésről és annak mértékéről. Mindez azt jelenti, hogy nem szakad meg a béreknek az idei évben már egyre több szektorban tapasztalt lendületes emelkedése, és úgy tűnik, hogy 2018-ban is a munkavállalókra nézve kedvező munkáltatói döntések születnek a bérezési tendenciákat illetően.

A munkaerőhiánynak kétség kívül megvannak a maga előnyei. A fizetések általános emelkedésén túl kifejezetten pozitív hatást gyakorol a foglalkoztatottak körének bővülésére. Egyrészt a pályakezdőknek sokkal nagyobb, könnyebb és gyorsabb lehetőségeik nyílnak az elhelyezkedésre, másrészt – örömteli módon – az idősebb, 50-es és 60-as korosztályra is felszívó hatással van. Ebben a megközelítésben a munkaerőhiány keltette vákuum a pályakezdők esetében egy erőteljes bevonzó, míg az idősebbek esetében visszaszívó hatással bír. Ez a jelenség éppen abban a kereskedelmi és szolgáltatói szektorban jelentkezik a leglátványosabban, amely a legtöbbször és legsűrűbben hallat magáról a bérek folyamatos emelése kapcsán.

Ugyanakkor azt is látni kell, hogy az elmúlt 1-2 évben tapasztalható, adott szektorban akár évi több alkalommal is végrehajtott béremelések sem az inflációkövetéssel, sem pedig a teljesítmény elismerésével, vagyis a korábbi évek, évtizedek béremeléseinek – már ha egyáltalán voltak ilyenek – indokaival nincsenek kapcsolatban. Hiszen infláció gyakorlatilag nincsen, az ország több millió munkavállalójának teljesítménye pedig biztosan nem nőtt a béremelésekkel azonos mértékben. Sőt, vélhetően az semmivel sem több vagy jobb, mint 2-3 évvel korábban volt. Mindez csak megerősíti, hogy napjaink béremeléseinek egyetlen és kizárólagos indoka a munkaerőhiány. Más szóval a munkáltatók azon szándéka, hogy mindez eszközzel megtartsák a már meglévő munkaerejüket, illetve hogy mindent megtegyenek annak megelőzésére, hogy elveszítsék azt. Ez pedig semmi egyéb, mint pánikreakció.

Ebben a megközelítésben – bármilyen durván is hangzik – a béremelés nem más, mint egy félelem generálta, ám ezzel egyidejűleg mégis józan és tudatos munkáltatói reakció. A korábbi években a vállalatok dúskáltak az álláskeresőkben, így nem is voltak rákényszerülve a bérek ilyen – vagy egyáltalán bármilyen – mértékű emelésére. A jelenlegi helyzetükben viszont kényszer hatására, saját gazdasági érdekeiket felfogva és azt szem előtt tartva cselekednek. A bérnövekedési tendencia tehát pontosan addig tart, ameddig azt a munkáltatói érdekek és szándékok megkívánják. Amint a munkáltatói szempontok változnak, a munkaerő megtartását célzó béremelések is nagy valószínűséggel megszűnnek.

Éppen ezért egy pillanatra érdemes lenne kiszakadni ebből a mámoros, álomszerű állapotból, és belátni, hogy egyszer bizony vége lesz a bérek (ilyen arányú) emelkedésének. Ugyanakkor az is valószínű, hogy ettől nem a közeljövőben kell tartani, ugyanis a munkáltatók és a munkavállalók jelenlegi viszonya leginkább az udvarlás kezdetére jellemző „marketingidőszakhoz” hasonlítható. A munkáltató, mint egy lelkes udvarló, mindent megtesz a kiválasztott munkavállaló megszerzésére és megtartására. Folyamatosan bért emel, különféle plusz juttatásokat talál ki, oktatást és családi napot szervez, óvodát és játszóteret épít, és még sorolhatnánk.

Ezek persze mind jó és fontos elemei a korrekt munkaviszonynak, csak nem kellene őket túlzásba vinni, mert utána fájni és hiányozni fog ezeknek az extra juttatásoknak a csökkenése, elmaradása. A baj az, hogy jelenleg mindkét fél túlzásba esik: a munkáltató azzal, hogy kifordul pozíciójából, szinte meghunyászkodva keresi a munkavállaló kegyeit, míg a munkavállaló azzal, hogy el sem gondolkozik annak a lehetőségén, hogy a saját tudásán, képességén és teljesítményén kívül esetleg más oka is lehet ennek a babusgatásnak.

A rossz hír az, hogy ez az idilli állapot egyszer véget ér, és akkor át-, vissza- vagy helyére billenek a dolgok, kinek ahogy tetszik. A munkáltató már nem lesz olyan figyelmes, a munkavállaló meg majd becsapva érzi magát. Pedig a munkavállalónak csak józannak kellett volna maradni és tudnia, hogy ez a túlzott rajongás csak a marketingidőszaknak volt betudható.

Kapcsolódó cikkek:

Több 100.000 munkahelyet kellene megszüntetni

Kit érdekel a teljesítmény?

humaneroforrasoptimalizalas.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://humaneroforrasoptimalizalas.blog.hu/api/trackback/id/tr1013422541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyadpicsaja2 2017.12.04. 20:27:29

Nyugi, majd a piac megoldja. Most ez van, a munkavállalók lettek az urak. Majd biztos visszafelé is fog lendülni az inga, de had élvezzék még ki a korábban megvetett és lesajnált munkavállalók, hogy most náluk pattog a labda. Had szívassák kicsit a korábban hatalmaskodó hülye kis alvezéreket és vezéreket.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.04. 20:41:07

Nincs idilli állapot, nagyobb mértékben kellene növelni a béreket. A bér ugyanis POLITIKAI kérdés.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.04. 20:42:10

S természetesen a bérnek semmi köze a "teljesítményhez", ez liberális szómágia csak.

Sir Galahad 2017.12.04. 20:52:49

Az nem lehet, hogy a bérek mostani emelkedése egyszerűen az elmúlt évek gazdaságilag indokolt, de akkor elmaradt emelések megkésett pótlásai? És így valójában a dolog teljesen jogos? A szerzőnek igaza van persze abban, hogy ez a tendencia egyszer megáll - ez valószínűleg akkor lesz, amikor a mostani emelések nyomán a korábbi időszak elmaradását sikerült pótolni.

freemanowe 2017.12.04. 20:58:43

"Hiszen infláció gyakorlatilag nincsen..." - LoL
Attól, hogy a kormány ügyesen cicomázza a számokat - vagyis a statisztikából kiirtja a legkínosabb tételeket - attól még van infláció...ezt mindenki érzi. A tőkések persze csak azt szajkózzák, amit központilag hazudnak, de próbáljanak csak kivenni egy lakást. Tavaly egységáron még kutyaólra futotta, ma már csak patkánylyukra... - jahogy pont a lakásárak és bérleti díjak volt a súlyos és kínos tétel a KSH inflációszámításában...? Nahát...!

mocser48 2017.12.04. 21:02:00

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Mi az, csak nem gázszerelő lőrinc és az ő "teljesítménye" alapján vontál le messzemenő következtetést? :)

Marharépa, a fidesz maffia belkörein kívül bizony a teljesítmény határoz, amikor bérről beszélünk. Te, és a hozzád hasonlók felszopjátok magatokat, de aki nem egy prosti, annak ténylegesen is kell tennie a magasabb bérért.

mocser48 2017.12.04. 21:05:33

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Na, már gazdasági zseni is lettél :)
A bér gazdasági kérdés.
A magyar KKV szektorban az egy munkavállalóra eső átlagos bevétel 25 millió Ft körül alakul, ebből hozzáadott érték 15%-20%. Azaz az egy munkavállaló által megtermelt pénz 3,5-5 millió Ft egy évben. Ebből kell bért fizetni, adót fizetni, céget fejleszteni. Ennél többet csak
- a teljesítmény, hatásfok növelésével
- vagy áremeléssel
lehet kihozni.

te meg húzzál vissza bérkommentelni, arra tart téged a fidesz maffia.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2017.12.04. 21:06:01

A béremelés sosem szakadhat el a GDP növekedéstől. Ha elszakad, abból infláció lesz. Ez gazdasági alapvetés. Egy csomó dolgozó, főképp a jobbak, elhúztak, ezért emelkedik a bér. De mi lesz amikor kiderül hogy a gazdaság nem tudja kitermelni?

glad az egyetlen 2017.12.04. 21:24:40

A piszok nagy helyzet az, hogy a magyar HR szakma nagy része az igen csak elmaradott és eltávolodott a realitásoktól.
A lendületes béremelkedés az valójában egy iszonyatos lemaradás több évtizedes bepótlása és még abban is van elmaradás. Ez olyan komoly lemaradás, hogy más képtelenség volt munkaadó oldalról fenntartani és most átszakadt a gát. Az, hogy ez így van és hogy a mostani bérek még közel se túlzás azt jól mutatja a közép-európai régióban évek óta meglévő fizetési mutatók. Érdemes megnézni mennyi az itthoni átlag kereset és mennyi Szlovákiában, Lengyelországban, Finnországban, vagy Lettországában. Itt lehet gyönyörködni benne:
ocdn.eu/pulscms-transforms/1/R_bktkqTURBXy8xMzY4ZTJmODgyMDg4NDQ0ZmVjMmUxZmE1YjQ1MzEwMy5qcGVnkZUCzQJsAMLD
Ez az írás pedig jól mutatja, hogy nem a bérek emelkedése abnormális hanem a hazai HR szakma gondolkodása.

Jazo 2017.12.04. 21:41:05

Szerintem nem áll meg a bérek növekedése a munkaerőhiányos régiókban, de pár év múlva ahogy elzárják az EU-s pénzcsapot, lesz egy nagyobb visszaesés az építőiparban, ami talán piacra dob párszázezer új munkanélkülit és lassulhat a növekedés. Viszont az egyben ad egy újabb löketet a kivándorlásnak...ráadásul továbbra is a magasabban képzettebbek és fiatalabbak mennek majd el.

Vulgo 2017.12.04. 21:52:43

Körbe kell nézni. Úgy reklámozzák, mintha ez csak itthoni jellegzetesség lenne. Már nyelvtudás nélkül is keresik a munkást, külfelé is, mert ott már szemetet sincs lassan aki elhordja. Demográfia mutatókat kell csak megnézni. Másrészt a jólét okozta lustaság, és a képzett munkavállalók hiánya. Másrészt elég vicces, például itthon mérnökként nem keresel annyit, mint egy benzinkutas shop eladó pár száz kilométerrel odébb...

agarik 2017.12.04. 22:21:23

Nincs infláció?
Ember, voltál már vásárolni? Minimum 10-20%-os az infláció, de a paprika simán 30% fölött drágult (600 HUF-ról 1000 HUFra ment egy kiló az előző év azonos időszakához viszonyítva).

Egyébként most szólunk, hogy előbb-utóbb többmillió ház fog rombadőlni, és/vagy többmillió ember fog éhenhalni/megfagyni ugyanis a létminimum 170,000 nettó HUIF, míg a minimálbér ... mennyi is? Kevesebb, mint a fele.
Ha szerencsénk van, nyílt lázadások lesznek. Mert arra - mint a cikkből is látszik - esély nincs hogy észheztérjenek a munkáltatók.

siriq111 2017.12.05. 01:01:48

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző: A bernek es a politikanak annyi koze van egymashoz mint egy csiganak a pilotakepzeshez. A mostani bernovekedes a munkaltato oldalarol van kenyszeresen felhajtva de mivel az allam iszonyatos terheket kepez a berekre, igy egy ido utan vagy az egyik vagy a masik fogja nem igazan kulturalt modon kifejezni a gazdasag szamara az elert eredmenyeket. Magyaran egy nagy budos kozepso ... lesz felmutatva. Ha nem valtozik az eves szinten plusz 20-50 adot kitolok a lakossagra(civilekre) , hatalmas hasalas lesz. Ez boritelkolhato. Elso lepest amit az allam tett ennek az elkerulesere , a nyugdijasok meloba kuldese. Tart par evig es vege az egesznek. Ennyire nincs munkaero , illetve megfelelo fizetseg es kiegeszito juttatas a munkahoz amit vegeznek az emberek. Lasd a main munkanelkuli segely munkast amit meg fog szuntetni a kormany ha gyoz ha nem. Az egesz rendszer rosszul es szembe megy piac es munkaero szuksegletnek amit kellene tamogatnia a kormanynak. Igy , potom 7 ev utan le is esett nekik az egesz.
P.S.: barmennyire is kommunikalja a kormany de a munkero elmenekult kulfoldre es inkabb mashol fog keresni melot mint itthon. Nincs 1/3 szabaly. Magasnak tesznek ra. Ahogy en is.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 06:16:38

@aranyláz:

Az erőviszonyokhoz, azaz milyen kényszer alatt van a tőke. Tehát politikai kérdés.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 06:18:44

@mocser48:

Ha a bér gazdasági kérdés lenne, ugyanaz a cég ugyanazért a munkáért nem fizetne 5-ször kevesebbet Mo-on, mint nyugaton.

mocser48 2017.12.05. 06:23:42

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ez színtisztán piacgazdasági kérdés. A fidesz maffia által generált, "szopj le és fizetek érte" teljesítmény a ti sajátosságotok, másoknak valódi teljesítmény szükségeltetik a magasabb bérhez.

Először is kezd a maffiánál, pl. adjanak a tanároknak, egészségügyi dolgozóknak, rendőröknek, stb. nyugati béreket. Lássuk, hogy néz ki a az a lázálom, amit a fejedben él.

mocser48 2017.12.05. 06:24:53

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Nagyon is rendben van az úgy, ahogy írtam. Nem tetszik az, ami vagy? Próbálj meg kitörni, feladni a politikai prostituált szerepkörödet.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 06:36:08

@siriq111:

Ha nincs a vállalkozónak pénze a bérre, akkor az egy sikertelen vállalkozó, nem piacképes, s zárjon be, pont.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 06:36:42

@mocser48:

Magadból indulsz ki. Nme én vagyok a bérkommentelő itt.

mocser48 2017.12.05. 06:47:43

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Te egy politikai prostituált vagy, aki a fidesz maffiának pucsít, miután fényesre nyaltad a seggüket.
Ezt az utat te választottad, él együtt vele. Vagy próbálj meg a prosti szerepkörből kitörni.

Jazo 2017.12.05. 06:47:45

@kacsa27: Nem csodálkoznék ha 2025-re már csak 9 millió lenne az ország belföldön élő lakossága. Persze nem a kormány által rendelt statisztikák szerint. Egyre több fiatal jön rá, hogy az idegennyelv tanulás kiemelten fontos a saját jövője érdekében és már a külföldi továbbtanulás is reális alternatíva sok szak esetén. Jelenleg még nincs gond, de hosszabb távon mi lehetünk az EU vesztesei a munkaerő minőségét és mennyiségét tekintve.

Most gyakorlatilag ugyanazt a "természetes" közgazdasági folyamatot látjuk, mint az országon belüli elvándorlás, csak EU-s szinten. Lehet menni, így a gazdagabb, normálisabb országokba migrálnak az emberek. A Brexit esetén is látni, hogy oda-vissza működik a dolog, mert ahogy nagyot esett a Font, máris csökkent a beáramlás és nőtt a kiáramlás. Mozognak az emberek és amíg mi nem leszünk vonzó célpont, erre EU-n belül nem jön senki.

mocser48 2017.12.05. 06:50:30

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Gazdád neked van, prosti.
Meséld csak el, a fideszes maffiavezér, orbán cégeiben (tudod, amiket mészáros lőrinc neve alatt futtat) milyen béreket adnak a munkavállalóknak? Prosti, ezt a témát akarod erőltetni?

mocser48 2017.12.05. 06:52:14

@Jazo:

Nem véletlen, hogy a fideszes maffiózók a külföldön dolgozókat is belehamisították a statisztikáikba. A nélkül nagyon borús adatokat kellene az agymosott droidjaik elé tenni.

bontottcsirke 2017.12.05. 07:29:53

Így, hogy gyakorlatilag majdnem egymillió ember lelépett ebből az országból -és gyakorlatilag a legképzettebb- nincs sok opció, mert aki annyit tud keresni, hogy kifizeti a számláit meg vesz némi sört az alkalmi melóból el fog tengődni, nem fog hajnali ötkor kipattani az ágyból nem sokkal több pénzért.

Egyébként meg nem 10%-ot, hanem sokkal többet kéne emelni, hogy a normális munkaerő visszajöjjön. Csak -ahogy ezt előttem is kiválóan leírták-sok gagyi cég olcsón akar foglalkoztatni, az meg biztos hogy járhatüó út.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 08:37:06

@mocser48:

Már megint saját magadból indulsz ki...

Én pártfüggetlen közíró vagyok. Sose dolgoztam még politikai szervezet számára.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 08:38:13

@mocser48:

Kicsit alacsonyabb ott a bérszint, mint a magyarországi multicégeknél.

De ez hogyan kapcsolódik a témához?

mocser48 2017.12.05. 08:39:03

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Te egy politikai prostituált vagy. A felszopás kezdeti stádiumában ragadtál, ennyibe néz téged a fidesz maffia.

mocser48 2017.12.05. 08:42:07

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Prostikám, ez nyilvános adat. A multikat meg se közelíti a maffia által fizetett bér.
Lássuk, prosti, a következő eligazításodon vesd fel a tartótisztednek, hogy orbán emelje a bért a cégeiben arra a szintre, amit a brüsszeliek ott fizetnek.
Vagy rettegsz attól, hogy elveszíted az állásod, prosti?

mocser48 2017.12.05. 08:44:18

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Amúgy ha a mészáros neve alatt futtatott fideszes maffia cégeiben nem fizetnek nyugati bért, akkor az azért van, mert a maffia meglopja a munkavállalókat?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 08:57:26

@mocser48:

Ballib szempontból mindenki prosti, aki nem ért velük egyet.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 08:58:22

@mocser48:

Ismétlem: a multiknál a legmagasabb a bér az országban. Nem mondtam mást.

Viszont ez sehogy se kapcsolódik a témához.

mocser48 2017.12.05. 08:59:09

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Tök mindegy, hogy milyen szempontból nézed azt, hogy egy ócska politikai prosti vagy. Segget nyalsz, pucsítassz, mert prosti vagy.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 08:59:39

@mocser48:

Nem azért. Hanem azért amiért minden perifériás tőkés kevesebbet fizet, mint a magállami tőkések.

mocser48 2017.12.05. 09:04:42

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

a fidesz maffia vezetőjének cégénél, amit a strómanja neve (szó szerint) alatt futtat, 2016-ban a dolgozói átlagbér bruttó 333.000 Ft volt. A 120 dolgozónak összesen 480 millió Ft bért fizettek ki.
Ugyanott 1,88 milliárd forint "nyereséget" tett zsebre a maffia vezetőjének strómanja, egy személyben.

Hogy illik ez abba a képbe, hogy te, az ócska politikai prosti arról szövegelsz, hogy adjanak nyugati béreket?
Áll a tartótiszted elé, és neki pofázz, lotyó! Követeld, hogy a maffiavezér strómanjának neve alatt futó cégben legyenek nyugati bérek!

mocser48 2017.12.05. 09:07:10

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Politikai lotyó, a maffiavezér strómanjának neve alatt futó cégben a dolgozók szemét bruttó 330.000 Ft-os bérrel szúrják ki, míg a maffiavezér strómanjának 1,88 milliárdot nyomnak ki ugyanabból a cégből.
Nyilvános adatok, prostikám!
Követeld a nyugati bért, kezd a maffián belül, lotyó!

mocser48 2017.12.05. 09:07:58

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Te egy politikai prostituált vagy. A felszopás kezdeti stádiumában ragadtál, ennyibe néz téged a fidesz maffia.

mocser48 2017.12.05. 09:32:26

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Van ott pénz, sok közpénzt pumpál oda a fideszes maffia.
Csak az nem a dolgozókhoz jut, hanem megy vissza a fideszes maffiafőnökhöz. Közel két milliárd forint, lehetett volna a dolgozók bérére költeni, helyette a luxusmaffia zsákmánya lett.

mocser48 2017.12.05. 09:35:56

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Azért két leszopás között próbáld meg a tartótisztednek benyögni, hogy emeljenek a béreden! Látod, a maffia felsőbb köreiben repkednek a milliárdok, talán hozzád, a maffia legalsó szintjére is lehullik pár plusz fillér!
Neked, a politikai prostiknak is meg kell valamiből élnie!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 10:06:52

@mocser48:

Ma nyűgös fiúcska vagy. Nem lesz ma drogos seggtánc valamelyik Soros-romkocsmában?

mocser48 2017.12.05. 10:08:29

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

orbán egy tolvaj, közpénzt lop ki a stómanjának neve alatt futó cégbe.
Viszont még mindig nem tisztáztad, hogy a fideszes maffiavezér strómanjának neve alatt futó cég miért nem ad nyugati béreket a munkavállalóknak?
Ennyit érnek az érveid, lotyó?

mocser48 2017.12.05. 10:09:25

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Nem ismerem a beosztásod, a tartótisztedtől kérdezd ezt meg. Jó szórakozást!

chrisred 2017.12.05. 10:19:53

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll: Márpedig az utóbbi évtizedben elmaradt. A fizetések reálértéke nem követte a GDP emelkedését. Ennek logikus következménye volt a munkavállalói oldal részéről, hogy kivonult a magyar gazdaságból, legalábbis azok, akik megtehették.

Andy73 2017.12.05. 10:44:05

"A rossz hír az, hogy ez az idilli állapot egyszer véget ér, és akkor át-, vissza- vagy helyére billenek a dolgok, kinek ahogy tetszik."

Persze, ha felzárkóznak a bérek legalább az uniós átlaghoz, és eltűnik a többszörös szorzó a magyar és a nyugati bérek között. Akkor majd nem mennek el a fiatalok az országból, és csökken a munkaerőhiány is. Ettől még nagyon messze vagyunk, egyáltalán nem beszélhetünk idilli állapotról.

mocser48 2017.12.05. 10:52:27

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A fidesz maffiavezér strómanja neve alatt futó cégben van pénz a nyugati bérekre, de azt nem a dolgozók kapják, hanem visszacsorgatják a maffiavezérnek. Míg 1,88 milliárd forint ment a maffiavezér strómanjának, addig 120 dolgozó összesen 480 millió forint bért kapott.
Ezek után van bőr a képükön egy olyan lotyót, mint te, ide küldeni kurválkodni.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 11:16:33

@mocser48:

Nincs pénz. Ez az jellemző minden oeriférikus tőkére, sose tud anny profitot létrehozni, mint a magállami tőke. Plusz még azt is elsősorban a fokozott kizsákmányolással éri el.

mocser48 2017.12.05. 11:18:41

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A fidesz maffiavezér strómanja neve alatt futó cégben van pénz a nyugati bérekre, de azt nem a dolgozók kapják, hanem visszacsorgatják a maffiavezérnek. Míg 1,88 milliárd forint ment a maffiavezér strómanjának, addig 120 dolgozó összesen 480 millió forint bért kapott.
Ezek után van bőr a képükön egy olyan lotyót, mint te, ide küldeni kurválkodni.

Duplaxiii 2017.12.05. 12:33:00

Csak a szerzőt és a forrást néztem meg, ebből tudtam, nem értelmezhető az írás.
Mondjuk mi az, amit a marketing mág nem tett tönkre? A műszaki dolgokat már igen, a kereskedelmet már igen.
Most a munkaerőpiac a következő?
Miért hiszi azt egy marketinges, hogy a multialapú amerikaimarketing kompletten alkalmazható a magyar kisvbállalkozói, KV/KKV szektorra?
Miért hiszi azt egy marketinges, hogy jobban tudja a dolgokat olyanoknál, akik ezt akát több évtizede sikeresen működnek?
Tehát miért emelnek bért?
Hát persze, hogy félnek!
Nincs köze a kormány vállalkozásellenes minimálbér projektjéhez, ami kizárólag választási kamu (hasonlóan a nyugdíjasok munkába csábitásához vagy az évekkel ezelőtti szociális szövetkezetek önsegítő projektjéhez) és semmi köze ahhoz a primitív oktatási alapokhoz, ami ma már alig képez használható munkaerőt?
Félnek?
Mitől?
Attól a rétegtől, a tanult rétegtől, akiket eddig is alig tudtak megtartani és most a nyakukba tolt - kötelezően!!! - minimálbéresek miatt kirobban a feszültség, de azt a hazai gazdasági szabályzólk miatt a vállalkozások nem tudják lereagálni?
Félnek?
Ez a kormány célja! Marketingalapon találták ki!
Félelemben tartás. Zárjanak be a cégek és majd lesz olcsó rabszolgaság.
Ez a marketing lényege!
.
Elképzelem a magasan képzett marketingest, hogy egy ipari fejlesztésekkel, gyártással foglalkozó cégnél milyen ötletekkel áll elő, miközben nulla fogalma sincs magáról a területről!
Előveszi a lefordított amerikai "tankönyvet",. kikeres egy kinti, más méretű cég történetét és ráhúzza a magyarra. És ezzel be is zárhat a cég, hiszen ez egy más piac, más terület.
De a marketinges majd tovareppen egy másik céghez, hiszen van még mit tönkretenni!
.
Megérhetbé a szerző, hogy a marketing == kereskedelem és bizonyos szempontból szolgáltatás.
Máshol nem használható, egy csavar legyártása nem marketingtörvények szerint lehetséges. A marketing arra nincs hatással.
És most már az esztergályost is a marketing akaraja optimalizálni?

Duplaxiii 2017.12.05. 12:45:12

@Andy73:
Most ezt direkt csinálod?
Mondjuk nem hiány van, hanem hatalmas valsó munkanélküliség, csak ma már a nagy többség vagy kiesett a nyivántartásból vagy nem is regisztrált.
Egyedül a nyugati területeken van a bérmunka területén hiány, miközben keleten meg óriási a munkanélküliség.
És kamu az informatikus hiány is, hiszen akkor elhelyezkedhetne a rengeteg tanult informatikus, programozó, akik az életkoruk és a túlképzettségük miatt letek pályaelhagyók, munkanélküliek vagy feketemelósok. Itt is a bérprogramozók hiányoznak csak.
.
De ez?
" Akkor majd nem mennek el a fiatalok az országból, és csökken a munkaerőhiány is. "
Ha az bekövetkezik, azaz magasak lesznek a bérek, akkor a ma még működő cégek, jellemzően a nyugati összeszerelő multik, kereskedelmi láncok, egyszerűen elmennek, leépítenek.
És köszönhetően a mostani optimális gazdaságpolitikánknak, a kivéreztetett, a termelést, a fejlesztést tiltó gazdasági modellünk sem olcsó, sem drágán nem fog senkit felszívni, mert egyszerűne nem is létezik ma már a hazai ipar!
És hogy Hofit idézzem: "lapát meg nem kell mindegyiknek".
Hazajönnek? Kik?
A szakmunkások? Hova? Milyen cégekhez? Nincsenek ma már!
Aszolgáltatók, szerelők? Minek? Hova? Nincs fogyasztás, nem kell minden tévéhez, wc-hez 5 szerelő!
Ja! A péznvilágba, a marketing és HR területekre, a sok nem teremelő, csak fogyasztó céghez? De ezek is multik, már amelyek valóban még működnek.
Egy privát háromfős tanácsadó vállakozás majd felszív öt visszatérő marketingest? Miért? Azért vannak hárman, mert max. ennyit tudnak eltartani a megrendelések. Majd ha hazajönnek a kinti marketingesek, akkor majd tiz is eltartható lesz?
Érted, hogy ha nincs termelés, akkor nincs a többi sem?
Ha nincs mit eladni (amit előbb meg is kell tervezni, elő is kell állítani, gyártani kell), akkor idiotizmus a szolgáltatásoktól, a kereskedelemtől meg az nem termelő szférától várni a megváltást?
És ne mond, hogy majd akkor!
Mert az a terület akár 3-5 éves feltutással működik! Az nem egy Excel tábla és mehet a buli.
Most ezt leépítik, így bármi történik nem lesz aki termeljen, nem lesz pénz a termelést felfuttatni, egyszerűen a szakadék felé zuhanunk és a megsemmisülésünk 1-3 év alatt be fog következni.
Tehát ne jöjjenek, hanem meneküljenek!

Ballib cenzúrázók réme 25 2017.12.05. 13:45:30

Ez a poszt egy munkáltató vágyálmairól szól.

Remélem nem lesz igazad, és soha többé nem tudjátok a dolgozókat szarért-hugyért fogalalkoztatni, rendes körülményeket teremtettek számukra, és elpusztul aki nem fizeti meg az alkalmazottat.

Mert ez így normális.

Az Import muszlim az meg csak ideiglenes megoldás, és csak segédmukát tud pótolni, viszont hosszú távon szívás.

mocser48 2017.12.05. 13:49:07

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A fidesz maffiavezér strómanja neve alatt futó cégben van pénz a nyugati bérekre, de azt nem a dolgozók kapják, hanem visszacsorgatják a maffiavezérnek. Míg 1,88 milliárd forint ment a maffiavezér strómanjának, addig 120 dolgozó összesen 480 millió forint bért kapott.
Ezek után van bőr a képükön egy olyan lotyót, mint te, ide küldeni kurválkodni.

mocser48 2017.12.05. 13:49:50

@Ballib cenzúrázók réme 25:

A fidesz maffiavezér strómanja neve alatt futó cégben van pénz a nyugati bérekre, de azt nem a dolgozók kapják, hanem visszacsorgatják a maffiavezérnek. Míg 1,88 milliárd forint ment a maffiavezér strómanjának, addig 120 dolgozó összesen 480 millió forint bért kapott.

mocser48 2017.12.05. 14:37:38

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Jaj, te, politikai prostituált, a balkáni bérek kifizetése után még maradt 1,88 milliárd forint!
Abból az 1,88 milliárd forintból lehetne nyugati béreket adni a munkavállalóknak, nem alsóbalkánit.
Helyette: a fideszes maffiavezér a strómanján keresztül viszi a pénzt.
Téged, a lotyót meg azért fizetnek, hogy nagyon hülye legyél....

Mi az, próbálod magad magasabbra szopni?
Téged arra tart a maffia, hogy ide szemetelj, ennyibe néznek téged. Hiába erőlködsz, a tartótiszted nem fogja jó szemmel nézni, hogy ezt a témát így elcseszerintetted.

Han Solo. 2017.12.05. 14:40:24

Atmeneti reakció ez a munkerő piacon . Valójában válságjel .

David Bowman 2017.12.05. 14:51:46

@aranyláz: A munkás bére annyi, amennyit kiharcol.

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 15:04:48

@mocser48:

Egyszer már elmagyaráztam: a magállami tőkés profitja a sokszorosa a oerifériabelihez képest. Nem én tehetek róla, hogy nem érted.

Kivlov 2017.12.05. 15:14:02

Kutyát nem érdekli az emelés miértje. A lényeges, az a bérpapíron lévő növekvő szám.

mocser48 2017.12.05. 15:14:55

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

A fideszes maffia egyik cégében rengeteg pénz lenne arra, hogy a munkavállalóknak nyugati bért adjanak, Ennek ellenére a munkavállalókat balkáni béren dolgoztatják, és a fideszes maffia vezére a strómanján keresztül luxusprofitot zsebel be.

Lotyó, ezeknek dolgozol, ezekhez a maffiózókhoz próbálod felszopni magad. Ez vagy te, egy pilitikai ribanc, egy prosti.

mocser48 2017.12.05. 15:17:22

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Próbálj gerincet növeszteni és odamenni a tartótisztedhez, mond el neki, hogy a kurválkodásodért a maffia igazán lemondhatna egy kis luxusprofitról, adjanak neked is nyugati bért, ha már ilyen intenzíven próbálod felszopni magad!

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 15:25:46

@mocser48:

S ez a pénz szerinted a bérre van? Nem, ahogy nyugaton se. Ez a TŐKE. Ismered a szó jelentését?

maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző · http://bircahang.org 2017.12.05. 15:26:59

@mocser48:

A perifériás tőkés nem job ember amagállaminál, s eleve ez a rendszer logikája: a profit növelése az egyetlen cél, azaz tőkés erről sose mind le, mert ha megteszi, megeszi őt a konkurrencia.

mocser48 2017.12.05. 15:30:10

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Ez a fideszes maffia vezéréhez a strómanján keresztól áramló pénz. A helyett, hogy nyugati bért fizetnének a munkavállalóknak, a fideszes maffiavezér a saját zsebét tömi vele.

Mi van, nem tetszik neked a fideszes maffia valósága? Eszükbe se jut nyugati béreket fizetni a munkavállalóknak, a zsebüket tömik, luxusprofittal!
A 120 munkavállaló összesen ötöd annyit keres, mint amennyit a maffaiavezéred zsebre vág, csak ebből a cégből!

Téged, a lotyót meg iderendelik vinnyogni!

mocser48 2017.12.05. 15:32:13

@maxval bircaman bácsi szeredőci mélyelemző:

Szopjál, magasra, te politikai hulladék.
Látod, amint a maffiavezéred cége által balkáni bérért foglalkoztatott munkavállalók esete kerül elő, azonnal beindul nálad a szopóreflex!
Ahogy azt egy ilyen ribanctól el is várja a fideszes maffia.

FayRodisz 2017.12.05. 16:23:55

Egyre könnyebb olvasni ezeket a topikokat. Az agyhalott birka eljut a napi penzumban ehhez a topikhoz, gyorsan ideböfögi mindenkinek válaszolva akomcsi baromságait, ezeken miután egymás után jönnek pillanatok alatt át lehet tekerni. Kár, hogy az ilyen férgeket karakterre fizetik, így lényegtelen, hogy olvassák vagy nem, nyomja kommunista ideológiát és propagandát ezerrel.

Gyerekek. nem kell sem elolvasni a valóságtól erugaszkodott agymenéseit, nem kell etetni, ha nem válaszolsz nem tud mire böfögni.

A gonosz legyőzésének az egyik módja a teljes mellőzése, azzal nem tud mit kezdeni, a kommunista pártfőiskolán arra tenyésztik a fajtáját, hogy mindenre ugasson, ha nincs mire akkor elsikkad a süllyesztőben.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2017.12.05. 16:57:51

Annyira mondja mindenki, hogy mekkora baj, hogy ilyen gyorsan emelkednek a bérek, hogy jövőre vissza fogom adni a béremelésemet. Sőt többet. Nem kell nekem ennyi pénz.

pffffffff

A poszter mégis milyen világban él???

DFK 2017.12.05. 17:47:01

A bérek eddig voltak nagyon elszakadva a termelékenységtől. Most egy kicsit felzárkóznak.

Jakab.gipsz 2017.12.05. 19:22:26

Aki csak úgy tud pénzt csinálni, hogy éhezteti a melósát, az ne akarjon, mert nem tud értéket teremteni.

A konszenzusos, ajvékolást és jósolgatást pedig ideje lenne abba hagyni, gondolkodás nélkül nincs probléma megoldás.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2017.12.05. 20:50:18

@rockseiaXLL:

A ballibe szarháziaknak nem jó a reálbér növekedés, mert nemsokára választás.
És ha összevetjük a Gyurcsány alatti munkanélküliséggel, deviza adósságokkal, két számjegyű inflációval, banki kamattal, a jelnelegi gazdaásigi környezetet, ha megnézi az ember, az akkori fizetését, rezsijét, tartozását, és összeveti a mostanival, akkor vasvillával zavarja a ballibb elkúrókat a faszba.

Csuti Ördögüző 2017.12.05. 21:23:15

@anyadpicsaja2: Soros szerint a bérek túl magasak, kell pár milliárd néger, hogy az adó magasabb és a bérek kisebbek lehessenek végre.
süti beállítások módosítása